Strani mediji o napadu na Miljuša: Žrtva mafije i neučinkovite policije

OSIM u medije iz susjednih nam zemalja - Srbije te Bosne i Hercegovine, vijest o napadu na novinara Jutarnjeg lista Dušana Miljuša dospjela je i u svjetske medije. Uz vijest o brutalnom napadu, svi se prisjećaju i medijskog skandala s "osmrtnicom" te se osvrću na Miljuševu novinarsku karijeru, u kojoj je "često pisao o kriminalnim grupama s područja bivše Jugoslavije, koje se bave ilegalnom trgovinom oružjem, ali i o zagrebačkom podzemlju i organiziranom kriminalu".

Ni stranim medijima nisu promakli propusti policije kada je riječ o prijetnjama novinarima. Agencija AP tako navodi kako je "novinarstvo u Hrvatskoj relativno slobodno, no novinari koji pišu o kriminalu često se susreću s prijetnjama". "Obitelj jednog mafijaša je tako u prosincu prošle godine platila Miljuševu lažnu osmrtnicu u drugim dnevnim novinama", piše ta agencija i navodi kako je Miljuš "žrtva mafije i neučinkovite policije".

"Policija je neučinkovita jer kriminalne organizacije svoje ljude imaju u svim državnim ustanovama"

Vijest o napadu na Miljuša prenio je i Reuters, koji navodi kako je Miljuš više puta primao anonimne prijetnje i kako je jedina javna bila "osmrtnica" objavljena u Večernjem listu, koji se kasnije ispričao, a objavu oglasa objasnio kao "proceduralnu pogrešku".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Reuters prenosi i izjavu Davora Butkovića, urednika izdanja javnog sektora EPH, koji je rekao kako je "napad na Miljuša - napad na slobodno novinarstvo, u zemlji koja je kandidat za ulazak u Europsku uniju".

"Novinari i urednici su godinama izloženi prijetnjama kriminalnih organizacija, koje svoje ljude imaju u svim državnim ustanovama. Otuda proizlazi i policijska neučinkovitost i nesposobnost da spriječi takve napade, kao i da započne ozbiljnu borbu protiv organiziranog kriminala", rekao je Butković za Reuters.

I.M.
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara