Strani mediji o neredima: Hrvatska ključa, mnogi optužuju Vladu za korupciju

Screenshot: Boston Globe

VIJEST o jučerašnjim prosvjedima u Hrvatskoj prenijeli su brojni strani mediji.

Associated Press izvještava da se policija sukobila s 15.000 prosvjednika protiv Vlade te da je u okršaju ozlijeđeno najmanje 25 ljudi.

Također spominju da su prosvjednici policiju gađali kamenjfem i ciglama, na što je policija reagirala suzavcem. Pišu i da mnogi hrvatski građani za ekonomsku situaciju i korupciju krive upravo Vladu.

AP spominje i mirni prosvjed branitelja na Trgu bana Jelačića te piše da je policija stotine ljudi spriječila da uopće dođu na prosvjed.

Priveden fotograf AFP-a

Agence France Press također piše o dva prosvjeda te o huliganima koji su, pokušavajući se probiti na Markov trg na policiju bacali zapaljene baklje, kamenje, cigle i boce. Također izvještavaju da je policija privela njihovog fotografa koji nije poslušao naredbu da se makne s mjesta događaja.

AFP prenosi i izjavu glasnogovornika Vlade Mladena Pavića koji tvrdi da su "prema nekim informacijama, opozicijske stranke sudjelovale u organiziranju i financiranju zagrebačkog nasilja".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Reuters navodi da je u glavnom gradu Hrvatske prosvjedovalo oko 10 tisuća ljudi, napominje kako su prosvjedi bili potaknuti nedavnim uhićenjem hrvatskog branitelja Tihomira Purde, te da je ipak riječ o svojevrsnom iznenađenju jer su hrvatski ratni vojni veterani godinama bili čvrsta baza podrške HDZ-u. Izvještaj napominje i kako se dio mlađih prosvjednika u uskim uličicama koje vode prema sjedištu vlade obračunao s policijom.

Srbi zamjeraju "ustašku ikonografiju"

Srpski mediji uglavnom pišu kako je "skup na Trgu bana Jelačića protekao mirno, ali uz nacionalističku ikonografiju, govor mržnje i antisrpsku retoriku". Srpska državna televizija navodi kako se osim u Zagrebu prosvjedovalo i u Osijeku te da se traži ostavka Vlade.

Prosvjed na središnjem zagrebačkom trgu organiziralo je "Udruženje hrvatskih branilaca 1990.-1996.", navodi RTS dodajući da je oštro osuđena politika hrvatske vlade. Beogradski B92 donosi kako je na prosvjedu sudjelovalo oko 10.000 branitelja i građana te ističe kako je bilo "ustaške ikonografije". Sarajevski Dnevni avaz donosi naslov "Facebookovci i policija vodili ulične borbe".

Slovenski mediji izvještavaju o velikim prosvjedima protiv aktualne vlade Jadranke Kosor i pišu da su prosvjednici imali transparente "Volim Hrvatsku, a ne EU". Dnevnik Delo zaključuje kako su veliki prosvjed protiv aktualne vlade Jadranke Kosor zasjenili huligani.

"Hrvatska ovih dana ključa"

Talijanski mediji navode 15 tisuća prosvjednika na središnjem zagrebačkom trgu koji su prije svega došli bodriti bivše hrvatske vojnike i časnike koji su pod istragom ili na suđenju za ratne zločine. Novinski izvještaju pišu kako se jedna skupina izdvojila iz središnjeg skupa i krenula prema dijelu Zagreba gdje su prosvjedi zabranjeni.

Austrijanci pišu kako Hrvatska ovih dana "ključa" u nizu prosvjeda ovog tjedna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara