Strani mediji o Podravci: Oporba traži Polančecovu smjenu

Strani mediji o Podravci: Oporba traži Polančecovu smjenu

Tekst: Z.J.
Foto: Davor Pongračić / Cropix

AFERA Podravka nije ostala nezapažena ni u svjetskim medijima. Strani mediji izvještavaju o slučaju Podravka, o uhićenju vodećih Podravkinih menadžera te o mogućoj umiješanosti u cijelu aferu potpredsjednika hrvatske vlade Damira Polančeca.

> Tema: Afera u Podravci

Forbes se u svome članku poziva na agenciju Associated Press te objašnjava kako su uhićeni bivši i sadašnji menadžeri tvrtke koja je u djelomičnom državnom vlasništvu pod sumnjom da su obavljali ilegalne malverzacije tvrtkinim novcem kako bi kupili dionice tvrtke i dobili većinsko vlasništvo.

Forbes navodi da je Krunoslav Borovec objavio da je uhićeno šestero osoba pod sumnjom u ilegalne radnje. Također, Forbes navodi i Reuterovu vijest da su hrvatska policija i USKOK započeli istražni postupak nad šestero osoba iz Koprivnice, Varaždina, Zagreba i Splita".

Ono što ne navodi Forbes, ali što stoji u Reutersovom izvješću je zahtjev hrvatske oporbe da, zbog afera u Podravci, potpredsjednik Vlade Damir Polančec odstupi sa svoga položaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šteta u visini od 35 milijuna eura

Francuska agencija AFP naglašava da je borba s korupcijom jedan od glavnih zahtjeva EU koje Hrvatska mora zadovoljiti prije postajanja punopravnom članicom. Agencija navodi podatke da je "ukupan promet Podravke, u kojoj hrvatska vlada kontrolira 25 posto dionica, u 2008. iznosio 510 milijuna eura, a dobit 6 milijuna eura".

O malverzacijama i policijskom epilogu u Podravci piše i austrijski poslovni list Wirtschaftsblatt. Prema njihovome tekstu, privedeni menadžeri su osumnjičeni da su u kompaniji pokušali "provesti protuzakoniti Management-Buy-out" i nanijeli tvrtku štetu od gotovo 35 milijuna eura. Austrijski list navodi oporbeni zahtjev za smjenu ministra Polančeca. Nadalje, list navodi da je kupnja dionica Podravke financirana kreditima koje je podigla sama tvrtka "a zbog drastičnog poskupljenja marži morali su se pribaviti novi, skupi i sumnjivi krediti".

Prema onome što prenosi Wirtschaftsblatt radi se o "24 milijuna eura koji su od 2006. zaobilaznim putevima prebačeni na Maltu".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara