Strani mediji o smrti Ivice Račana

O SMRTI Ivice Račana pišu i strani mediji. "Reuters" je objavio da je "bivši hrvatski premijer koji je dopustio prve slobodne izbore 1990. godine i kasnije zemlju usmjerio cestom prema Europskoj uniji", u nedjelju umro od raka.

Agencija "Associated Press" piše o Račanovom tumoru i posljednjim mjesecima njegova života tijekom kojih se borio protiv zloćudne bolesti. Ističe se njegova uloga u "stavljanju Hrvatske na mainstream Europe nakon desetljeća autoritativne i nacionalističke vladavine pokojnog predsjednika Franje Tuđmana".

"Iako se već nekoliko godina ne nalazi na čelu države, Račan je ostao jedan od najpopularnijih političara u Hrvatskoj." - piše AP.

"Dobrih manira i skroman, voli je igrati tenis i slušati U2. Obznanio je i da je kao student pušio marihuanu." - između ostaloga ističu.

Vijest o smrti Ivice Račana u nedjelju kasno navečer po lokalnom vremenu (popodne po hrvatskom) prenijela je i kineska novinska agencija Xinhua.

Agencija navodi kako je Račan bio bivši premijer koji je od 2000. - 2003. vodio prvu zapadno orijentiranu hrvatsku vladu, te kako je u nedjelju rano ujutro umro od raka.

U izvješću kineske novinske agencije navodi se da je 63-godišnji Račan umro u zagrebačkoj kliničkoj bolnici Rebro u 3.05 sati, nekoliko tjedana nakon što su mu otkrivene metastaze u mozgu.

Internet portal Earth times piše o Račanu kao "jednoj od ključnih osoba u novijoj hrvatskoj povijesti čija je delegacija napustila kongres Komunističke partije Jugoslavije nakon konflikta sa srpskim komunističkim vođom Slobodanom Miloševićem."

"Iste godine u Hrvatskoj su održani višestranački izbori. Reformirao je komunističku partiju, danas Socijaldemokratsku partiju, koja je na tim izborima doživjela veliki poraz od HDZ-a pod vodstvom takozvanog oca domovine Franje Tuđmana".

"Za vrijeme njegove vlasti Hrvatska je značajno popravila postratni imidž i prekinula s međunarodnom izolacijom nakon višegodišnje autrokratske vladavine pokojnog nacionalističkog predsjednika Franje Tuđmana koji je umro 1999. godine" - piše Agence France Presse.

Voice of America izvještava o smrti premijera koji je " hrvatsku komunističku stranku reformirao u socijaldemokratski pokret zapadnjačkog stila nakon proglašenja hrvatske nezavisnosti".

"Račanova smrt mogla bi biti veliki udarac SDP-u koji se, prema većini anketa, nalaze na drugom mjestu nekoliko mjeseci prije parlamentarnih izbora." - završava VOA.

V.Š.
Foto:AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara