Stranka optužena za korupciju predsjedat će Nacionalnim vijećem za suzbijanje korupcije

Foto: Damjan Tadić / Cropix

PREDSTAVNICI najjačih oporbenih stranaka - HDZ-a, Hrvatskih laburista i HDSSB-a danas poslijepodne su potpisali sporazum o utvrđivanju kvota i raspodjeli dužnosti koje pripadaju opozicijskim strankama u novom sazivu Sabora.

HDZ-u oba potpredsjednika Sabora

Dogovoreno je da će HDZ-u kao najjačoj oporbenoj stranci pripasti oba mjesta potpredsjednika Sabora iz oporbene kvote. Na sjednici Predsjedništva HDZ-a danas su na te pozicije predloženi Jadranka Kosor i Vladimir Šeks. Osim  toga, HDZ-u će pripasti čelna mjesta u osam saborskih odbora i većini parlamentarnih izaslanstava.

> HDZ za potpredsjednike Sabora predložio Jadranku Kosor i Vladimira Šeksa

Laburistima i HDSSB-u su pripala po dva predsjednička i potpredsjednička mjesta u saborskim odborima, te će svaki voditi po jedno izaslanstvo. Po sličnom ključu dogovorena je i raspodjela pet od ukupno 12 mjesta promatrača, odnosno privremenih zastupnika koji će zastupati Hrvatsku u Europskom parlamentu, koji pripadaju oporbi. HDZ će tako imati tri zastupnika, a HDSSB i Laburisti po jednog.

Najinteresantnije zvuči i odluka da će Nacionalnim vijećem za suzbijanje korupcije, takozvanim antikorupcijskim vijećem,  predsjedavati HDZ - stranka optužena za korupciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
HDZ bi se lako mogao naći u situaciji da se bavi sam sobom

Dinko Burić smatra kako "je HDZ dobio velik broj mandata i da nema razloga da se apriori bude protiv toga" da upravo oni predsjedavaju antikorupcijskim vijećem, jer je njihov uspjeh činjenica koju treba poštovati. "U krajnjem slučaju, možda će se HDZ naći u situaciji da se bavi sam sa sobom, pa to možda i nije loš izbor", našalio se Burić.

Branko Bačić, koji je u ime HDZ-a potpisao sporazum, u tome ne vidi ništa sporno, naglasivši kako su "građani u Sabor izabrali 44 časna i poštena člana HDZ-a koji će časno vršiti svoju zastupničku dužnost".

Jovanović podržava HDZ na čelu antikorupcijskog vijeća

Činjenicu da će HDZ-ovac biti na čelu antikorupcijskog vijeća prokomentirao je i Željko Jovanović, predsjednik tog tijela u proteklom sazivu Sabora.

Jovanović je kazao kako bi na mjestu budućeg predsjednika antikorupcijskog vijeća volio vidjeti dosadašnjeg ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića te je dodao kako će predsjedniku u idućem mandatu dati maksimalnu podršku i pomoć.

"Nadam se da će predsjednik vijeća iz redova HDZ-a, kao najjače oporbene stranke, u iduće četiri godine pridonijeti da Hrvatska nikada više ne bude zemlja 'crnih fondova'", izjavio je večeras uoči prvog sastanka budućeg kluba zastupnika SDP-a u Saboru koji je održan u središnjici stranke.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara