Stranka Pametno upozorava: Za javnu raspravu o gospodarenju otpadom nije dovoljno samo sedam dana

Stranka Pametno upozorava: Za javnu raspravu o gospodarenju otpadom nije dovoljno samo sedam dana

Foto: Hina

STRANKA Pametno nezadovoljna je rokovima provođenja javne rasprave o Nacrtu plana nacionalnog gospodarenja otpadom jer smatraju kako je to prevažna tema da bi joj se pristupilo paušalno, bez obzira što se hitnost opravdava raznim rokovima.

"Ministarstvo okoliša otvorilo je javnu raspravu o Nacrtu plana nacionalnog gospodarenja otpadom u trajanju od samo 7 dana, i to u danima ljetnog vikenda i dva državna praznika. Pametno smatra kako je gospodarenje otpadom prevažna tema da bi joj se pristupilo paušalno, bez obzira što se hitnost opravdava rokovima, između ostalog i za povlačenje sredstava iz EU fondova. Ovako je rasprava o važnom višegodišnjem problemu svedena tek na formalan i svršen čin, a utjecaj stručne i zainteresirane javnosti je minimiziran i lišen ikakve mogućnosti ozbiljnijeg analiziranja i propitivanja. Unatoč kratkom roku javne rasprave, Pametno je Ministarstvu poslalo svoje detaljne komentare na tekst Nacrta plana", navodi se u priopćenju stranke Pametno.

Odvajamo samo 15 posto otpada

Prema njihovom mišljenju, gospodarenje otpadom u Hrvatskoj nije zadovoljavajuće i dugoročno je zabrinjavajuće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Odvajamo samo 15% ukupne količine otpada, a do 2020. obvezni smo odvajati 50%, uz brojne druge obaveze oko recikliranja, ponovne uporabe i smanjenja odlaganja otpada na odlagališta. Neophodno je hitno donošenje kvalitetnog Plana budući će potencijalne posljedice biti štetne i dugoročne. Unatoč dosadašnjem, višegodišnjem razvoju i izgradnji sustava gospodarenjem otpadom te uloženim značajnim sredstvima, nisu ispunjeni nacionalni ciljevi i preuzete obveze prema EU direktivama. U ovom trenutku ne postoje definirani okviri održivog gospodarenja otpadom u RH. Odgovornost za to dijele nefunkcionalna i otuđena javna administracija te bezidejna i neodlučna politička vlast", upozoravaju iz stranke Pametno.


Kažu da je potrebno sustavno rješenje te da treba težiti smanjivanju količine otpada na mjestu nastanka.

"Rješenje je u izbjegavanju nastajanja otpada i težnji usmjerenoj prema smanjivanju količine otpada na mjestu nastanka, u razvitku infrastrukture za izgradnju cjelovitog sustava, smanjenju rizika od otpada putem sanacije i zatvaranja odlagališta. Sustavno rješenje mora težiti, pored smanjenja nastanka ukupne količine otpada, i povećanju prikupljanju količina frakcija otpada na urbanistički i prostorno primjerenim zelenim otocima. Primarna selekcija i odvajanje otpada na kućnom pragu je najvažniji korak i početak sustava gospodarenja otpadom. Važno je istaknuti i nacionalni gospodarski interes u doprinosu domaćih proizvođača opreme za gospodarenje otpadom i njihov utjecaj na porast zaposlenosti u RH", poručuju iz stranke Pametno.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara