Stranke demokratskog bloka u subotu o formiranju nove Vlade

ČELNICI srbijanskih stranaka demokratskog bloka, koje su ušle u novi saziv parlamenta, u subotu će održati razgovore o formiranju buduće srbijanske vlade u sjedištu Demokratske stranke Srbije u Beogradu.

Na sastanku će sudjelovati predstavnici Demokratske stranke Srbije Vojislava Koštunice, predstavnici Demokratske stranke Boris Tadić i Zoran Živković, te čelnici stranaka koje su kandidate imale na listi demokrata, predsjednik Građanskog saveza Srbije Goran Svilanović i Demokratskog centra Dragoljub Mićunović, te Socijaldemokratske unije Žarko Korać.

G17 Plus predstavljat će predsjednik Miroljub Labus, predsjednik Političkog savjeta Predrag Marković, te potpredsjednik Mlađan Dinkić, dok će koaliciju Srpskog pokreta obnove i Nove Srbije predstavljati njeni lideri Vuk Drašković i Velimir Ilić.

Nakon subotnjeg zajedničkog sastanka stranaka demokratskog bloka, većina njih održat će idućih dana sjednice najviših stranačkih organa, na kojima će biti donesene odluke o njihovom eventualnom sudjelovanju u novoj vladi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjednice glavnih odbora Demokratske stranke i Demokratske stranke Srbije održat će se, kako je najavljeno, u nedjelju, odnosno početkom idućega tjedna, dok će G17 Plus sjednicu Predsjedništva održati u ponedjeljak.

Srpski pokret obnove sjednicu svog Glavnog odbora održat će danas, u petak.

Nakon dvodnevnih pregovora stranaka demokratskog bloka, još je nejasno da li će eventualna buduća vlada biti većinska ili manjinska, s obzirom da je Demokratska stranka, prema izjavi zamjenika predsjednika Zorana Živkovića koju je dao u četvrtak, naklonjenija varijanti da ne uđe u vladu, ali da podrži manjinsku vladu ostale četiri stranke.

Demokratska stranka Srbije početkom idućega tjedna mora donijeti odluku i o ponudi Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja za zajedničko formiranje vlade. Predstavnik radikala Tomislav Nikolić izjavio je u četvrtak da je za radikale jedina mogućnost koalicijska vlada s Koštuničinom strankom.

U parlament, koji mora biti konstituiran najkasnije 27. siječnja, osim navedenih šest stranaka, ušla je i Socijalistička partija Srbije Slobodana Miloševića.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara