Stranke počele kampanju i prije objave datuma izbora

Stranke počele kampanju i prije objave datuma izbora
PREMDA datum parlamentarnih izbora nije određen, neke su političke stranke već objavile da počinju s predizbornom kampanjom, a neke su je počele i bez najave.

Peti izbori za Hrvatski sabor mogli bi se, prema najavama, održati u jesen ove ili početkom iduće godine, a možda i u proljeće. Većina stranaka izjasnila se da će samostalno izaći na izbore, a da će o mogućim koalicijama razmišljati nakon njih.

Liberalna stranka (LS), koja zna biti kritična prema vlasti u kojoj sudjeluje, objavila je u ponedjeljak u Rijeci početak predizborne kampanje. Na subotnjem skupu u Splitu učinila je to i oporbena Hrvatska stranka prava (HSP).

Predsjednik LS-a Ivo Banac zauzeo se za osnivanje bloka koji bi se borio protiv, kako je rekao, "dubinskog stanja apatije u Hrvatskoj" i spriječio povratak HDZ-a na vlast. U protivnu, LS će izaći samostalno na izbore, najavio je Banac.

Sa LS-om bi predizborno koalirala Libra Joze Radoša, koja također priželjkuje širu koaliciju sa sadašnjim partnerima u vlasti. Stranka bivšeg ministra obrane nedavno je animirala birače organizacijom peticije za ukidanje vojnoga roka.

HSP, koji je devedesetih godina slovio za stranku krajnje desnice, sada najavljuje da će se u predizbornoj kampanji zauzimati za drukčiji pristup gospodarskom razvitku i posebice za pomorsku orijentaciju Hrvatske.

Predsjednik Anto Đapić u zadnjih je petnaestak dana u dva navrata sudjelovao u razgovorima s predsjednicima HDZ-a, HSLS-a i DC-a o oblicima međusobne suradnje. Svoju je stranku već proglasio dobitnikom tih pregovora, jer je prvi put shvaćena kao čimbenik koji može biti članicom vladajuće koalicije. "Više se nikada neće moći reći da je HSP previše ekstreman i da nas ne bi prihvatila Europa ako se glasuje za HSP", rekao je Đapić.

Četiri stranke su zajedno zatražile objavu datuma izbora, a zasad je izgledno da neće predizborno koalirati.

Svaku je sumnju glede toga otklonio predsjednik HSLS-a Dražen Budiša kao gost OTV-a u ponedjeljak. On je ponovio da HSLS ide samostalno na izbore, te da neće biti predizborne koalicije četiriju stranaka. I ostali stranački prvaci izjavljuju da su čvrsto uvjereni kako će samostalno ući u Sabor, a nakon izbora zajednički formirati Vladu.

Sva ispitivanja javnog mnijenja prognoziraju HDZ-u najveći postotak glasova na izborima, pa se čini da stranka Ive Sanadera zasad više pozornosti posvećuje raščišćavanju zaostalih unutarnjih problema.

Druge stranke, iako to nisu službeno objavile, svojim istupima sugeriraju da je predizborna kampanja već počela.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako je HSS, glavni koalicijski partner SDP-a, stranke premijera Ivice Račana, već objavio osnovne točke izbornog programa. Ipak, uz napomenu da je neprihvatljiva isključiva zaokupljenost izborima i zanemarivanje redovnog rada izvršne i zakonodavne vlasti.

HSS je u programu naglasak stavio na visoke stope gospodarskog razvoja (čak do deset posto), borbu protiv sive ekonomije, kriminala i korupcije, demografsku i socijalnu politiku te na pristup Hrvatske u EU i NATO.

Predsjednik Zlatko Tomčić u utorak je ponovio kako HSS želi da izbori budu što prije. Predsjednik Hrvatskog sabora time je odbacio tvrdnju iz novog broja tjednika Nacional da je s premijerom Račanom sklopio pakt o tome da izbori budu u ožujku 2004. On misli da bi odgađanje izbora za kraj 2003. ili za početak iduće godine destimulativno djelovalo na dijelove državne uprave, a prije svega na Vladu i Sabor u ispunjavanju obveza prema EU.

Račan je, nakon sastanka predsjedništva SDP-a u ponedjeljak, rekao da ta stranka nije počela predizbornu kampanju zbog zadaća koje su pred Vladom u odnosu na ulazak u EU. On je najavio upravo ono što Tomčić kaže da ne želi - održavanje izbora početkom prosinca ili nakon 25. siječnja 2004, ustvrdivši da je osobno za prvu soluciju.

Zbog potrebe da Vlada do listopada odgovori na zahtjeve EU-a, premijer smatra kako ne bi bilo dobro da Hrvatska u listopadu bude u jeku predizborne kampanje. Da su eventualni pozitivan odgovor iz EU i izgradnja autoceste njegovi glavni aduti, slažu se svi promatrači, a to pokazuju i ispitivanja javnog mnijenja.

Smatra se da je Hrvatska narodna stranka (HNS) započela predizbornu kampanju kad je prije tri mjeseca predstavila projekt "HNS za novu javnu upravu", a da ju je nastavila nedavnim organiziranjem peticije za neposredan izbor gradonačelnika. No, i ta stranka težište stavlja na autoceste, za čiju je izgradnju resorno zadužen Radimir Čačić, ministar za javne radove, obnovu i graditeljstvo. Autoceste su zasjenile drugi Vladin projekt - Društveno poticanu stanogradnju, poznat i kao "Čačićevi stanovi".

Ministarstvo je tako izložilo jumbo-plakate koji poručuju "U Europu autocestom", a na televiziji se emitiraju spotovi u kojima se pojavljuje i Čačić, ujedno potpredsjednik HNS-a.

Demokratski centar Mate Granića, osim obilaženja Hrvatske zadnjih mjeseci, kampanju je počeo oglašavanjem na jumbo-plakatima uz zagrebačke prometnice. Istom obliku reklamiranja, karakterističnijem za službene predizborne kampanje, pribjegla je i druga stranka nastala odvajanjem od HDZ-a - Hrvatski blok Ivića Pašalića.

Istarski demokratski sabor (IDS) nije ni na prijašnjim izborima imao potrebu samoreklamiranja po Hrvatskoj. Izgledno je tako da će se najjača regionalna stranka u zemlji i ovaj put usredotočiti samo na Istru.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara