Stravična povijest Caritasovih domova; zlostavljanja traju već 15 godina?

PREMA svemu sudeći, zlostavljanja djece u Caritasovim domovima za djecu događaju se puno dulje nego što to želi priznati crkvene vlasti.

Večernji list je tako u razgovoru s dr. sc. Nevenkom Božičević, profesoricom na Medicinskom fakultetu, doznao kako zlostavljanje djece u domovima Caritasa traje već 15 godina. Naime, Božičević se od 1989. brine o jednoj djevojčici s poteškoćama u razvoju, koja je tokom 15 godina živjela u nekoliko Caritasovih ustanova.


"Najstrašnije je bilo u domu u Oborovu. Došla sam u posjet djevojčici i zatekla časnu sestru kako remenom udara dijete na krevetu. Udarala ga je dok dijete nije posve klonulo." - kazala je dr. Božičević, pa dodala: "Pokušala sam je spriječiti, odvlačila je od kreveta, ali nisam uspjela. Časna je pala, ali je nastavila udarati."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako su u dotičnom Caritasovom domu imali liječnika, djevojčine rane nastale brutalnim napadom časne sestre nisu sanirane nego je taj posao obavila dr. Božičević.

"Na debelom mesu djevojčica je imala otvorenu ranu od remena, a na licu brazgotinu. Više nisam mogla izdržati, odlučila sam istražiti što se dogodilo. Nisam uspjela. Zaposleni nisu htjeli govoriti, a djeca su pod prijetnjama tvrdila da je djevojčicu udarila jedna teta u bolnici, gdje je pohađala govorne vježbe s uzdahom." - kazala je dr. Božičević u razgovoru za Večernji list, pa dodala da je profesorica koja je s nesretnom djevojčicom radila u bolnici kategorički zanijekala mogućnost da je djevojčica ozlijeđena u bolnici.

"Razgovarala sam s pokojnim kardinalom Franjom Kuharićem te biskupima Jurjem Jezerincem i Vladimirom Stankovićem. Svi su mi redom kazali da sve što sam ispričala jako dobro znaju, ali da ništa ne mogu učiniti. Govorili su da je direktorica zagrebačkog Caritasa Jelena Brajša moćnija od njih. Ono što su mi rekli zvučalo je nevjerojatno." - dodala je dr. Božičević.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara