Straw potvrdio pokretanje istrage o obavještajnim podacima

BRITANSKI ministar vanjskih poslova Jack Straw potvrdio je u utorak u parlamentu pokretanje istrage o podacima obavještajnih službi uoči rata u Iraku, nakon što je otvaranje istrage tijekom jutra najavio premijer Tony Blair.

Straw je precizirao da će istražno povjerenstvo "u pismenom obliku o zaključcima istrage izvijestiti premijera" prije kraja parlamentarnog zasjedanja u srpnju. Također je kazao da u istrazi neće sudjelovati predstavnici liberalnih demokrata, treće političke formacije u zemlji, koji su tražili da istraga ispita i način na koji je Downing Street iskoristio informacije dobivene od tajnih službi.

Šef britanske diplomacije je objavio da je premijer Blair odlučio uspostaviti istražno povjerenstvo koje će proanalizirati informacije obavještajnih službi o iračkom oružju za masovno uništenje a na čijem će se čelu nalaziti Robin Butler, visoki dužnosnik u mirovini. Lord Butler od Brockwella je bio svjedok uspona i pada četiriju britanskih premijera, a u svojoj 37-godišnjoj karijeri je preživio i teroristički napad.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Britanski Guardian i The Times već su izvijestili da izbor 66-godišnjeg Butlera ne bio smio zabrinuti obavještajni sektor jer se radi o osobi "koja teško da će zaljuljati brod tom istragom".

Povjerenstvo će ispitati sve dostupne informacije koje su se odnosile na program naoružanja za masovno uništenje i moguće proturječnosti između informacija tajnih službi i informacija koje je na terenu, nakon okončanja sukoba, prikupila inspekcijska skupina u Iraku.

Na kraju će povjerenstvo premijeru Blairu dati preporuke kako ubuduće prikupljati, procijenjivati i koristiti informacije o oružju za masovno uništenje, a u svijetlu poteškoća na koje se nailazi u radu u zemljama koje predstavljaju problem.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara