Streloviti rast potpore stranci koja obećava povratak Britanije u Europsku uniju

Streloviti rast potpore stranci koja obećava povratak Britanije u Europsku uniju

Foto: FAH

GOTOVO 5.000 Britanaca učlanilo se u Liberalno-demokratsku stranku nakon referenduma o Brexitu, javlja Independent. Nekad treća stranka u britanskoj politici Liberalni demokrati kreću u obnovu stranke uz obećanja o ostanku Europskoj uniji.

Šef stranke Tim Farron najavio je borbu svim političkim sredstvima kako bi osigurao nastavak članstva Velike Britanije u EU. Sudeći prema ovim brojkama, barem jedan dio Britanije slaže se s njime.

U prilog mu ide i činjenica da najveće stranke u britanskom parlamentu uništavaju same sebe. Laburisti, iznimno nezadovoljni vodstvom Jeremya Corbina masovno daju ostavke. Konzervativci Davida Camerona podijeljeni su u podršci članstvu Britanije u Uniji. Naime, Cameron koji se zalaže za ostanak i Boris Johnson, jedan od predvodnika kampanje za napuštanje EU, nalaze se na istoj strani parlamenta.

Liberalni demokrati nadaju se da bi kampanjom za ostanak u Uniji mogli privući nove glasače iz obiju velikih stranaka nezadovoljnih rezultatima referenduma.

Trenutačni premijer Cameron najavio je svoju ostavku, a očekuje se da će novi premijer u listopadu objaviti datum prijevremenih izbora.

Farron je jučer izjavio da poštuje rezultat referenduma, ali istovremeno smatra da birači trebaju stranku koja će nedvosmisleno raditi na ponovnom ulasku Britanije u Uniju.

"Oduvijek smo vjerovali da su naša ekonomija i utjecaj u svijetu veći kada samo dio Europe. Uvjereni smo da je jedini pravi izbor ponuditi to biračima na sljedećim izborima, kada god oni bili", rekao je Farron.

Dodao je i da političari svih stranka moraju voditi računa o zabrinutosti Britanaca koji su glasali za odlazak. "Mnogi nisu ljutiti zbog Europe već osjećaju da ih vlada u Westminsteru ne sluša kada je riječ o školama, zdravstvu i imigraciji", kaže Farron.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara