Stres na poslu povećava mogućnost akutnih infekcija

STRES i umor na poslu povećavaju mogućnost obolijevanja od akutnih infekcija poput obične prehlade, gripe te gastroenteritisa, pokazalo je najnovije istraživanje znanstvenika sa sveučilišta u Maastrichtu.

Istraživanje Danielle Mohren, provedeno na više od 8.000 zaposlenika različitih poduzeća tijekom trogodišnjeg razdoblja, pokazalo je da osobe s vrlo zahtjevnim poslom obole od prehlade 20 posto češće od osoba s manje zahtjevnim poslom.

Uz to, nesigurnost na poslu također povećava mogućnost obolijevanja od gripe i gastroenteritisa, dok zaposlenici koji rade u smjenama češće obolijevaju od infekcija nego zaposlenici koji rade samo danju. Rizik je najveći kod osoba koje rade u tri smjene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Umor i iscrpljenost na poslu povećavaju rizik od infekcija pa takvi zaposlenici dvaput češće pate od gastroenteritisa od ostalih.

Danielle Mohren je ispitala koji faktori na radnom mjestu imaju ulogu u izostajanju s posla zbog infekcija. Zaposlenici koji su s posla odsutni zbog prehlade često to čine jer nisu motivirani i pokazuju nizak stupanj zadovoljstva na poslu.

Skupina znanstvenika iz Maastrichta počela je istraživanje 1998. godine poslavši upitnike na adrese više od 27.000 zaposlenika, od kojih je 12.000 odgovorilo. Te su osobe zatim dobivale opširniji upitnik jednom godišnje i kraći dvaput godišnje. Istraživači su ispitali i uvjete na radu sudionika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara