Striptizete u splitskim noćnim klubovima prisiljene baviti se prostitucijom

Striptizete u splitskim noćnim klubovima prisiljene baviti se prostitucijom

DA SU pojedini noćni barovi u Splitu i Trogiru samo paravan za kriminal, otkrila je ispovijest jedne djevojke koja je kao "animir-dama" radila u više splitskih noćnih klubova.

Naime, kako je objavljeno u Slobodnoj Dalmaciji, djevojke jednog noćnog bara u Splitu bile su prisiljene na prostituciju. Sve što su gosti koji su željeli spavati s njima trebali učiniti bilo je to da ostave više novaca od iznosa kojega su te večeri u klubu potrošili, pri čemu bi djevojke nakon toga bile prisiljene s njima odlaziti u privatne stanove u Splitu, hotelske sobe ili u apartmane kraj Trogira.

Pri tomu su golemi računi za piće zapravo bili pokriće za plaćanje tih usluga.

Ispovijest anonimne bivše striptizete otkriva i o nasilju u pojedinim noćnim klubovima, pri čemu ni krvavi, kasnije prebojani zidovi, nisu bili rijetkim prizorom.

"Voditelj kluba također nas je tjerao da priđemo gostima i tražimo da nas počaste, te da lažemo da to piće košta samo 200 kuna. Poslije bi dobili račun po kojemu isto košta od 5 do 20 tisuća kuna. Lako su ih varali jer su postojali dvostruki cjenici." - otkrila je djevojka za Slobodnu Dalmaciju, dodavši kako bi gosti nerijetko odbijali platiti tolike račune, no na kraju bi iste ipak bili prisiljeni podmiriti. Takvi se slučajevi najčešće "rješavaju" tako da osoblje kluba silom zadrži jednoga od članova društva koje je posjetilo klub, dok bi drugi donijeli traženu svotu novca.

U slučaju da prevareni klijenti ne bi imali dovoljno novca da plate, ostajali bi pretučeni. Onim bogatijim klijentima, za koje se naizgled činilo kao da imaju više novca, stavljala se droga u piće kako bi ih se potaklo da potroše što više novaca te zatraže seksualne usluge.

Još jedan način "osiguravanja isplate" bile su i video kamere, koje su prije bile "skrivene", nego "sigurnosne", kakvima bi i trebale biti. Te su kamere, naime, snimale i dio kluba gdje bi striptizete gole plesale za muškarce, pri čemu su im nerijetko pružale i seksualne usluge.

Ukoliko bi klijent odbio platiti basnoslovni iznos, osoblje kluba bi mu zaprijetilo pokazivanjem snimke njegovoj supruzi.

Među klijentima su nerijetko, kako za dnevnik otkriva anonimna striptizeta, bili i oni zaposleni u državnim službama, političari, poduzetnici, sportaši te obiteljski ljudi koji su bili metom ucjene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Djevojke koje uglavnom dolaze iz BiH, Rusije i Moldavije, te rade u takvim noćnim klubovima, ne smiju nikada odbiti pružanje seksualnih usluga klijentima.

Neke djevojke su se iz pakla prostitucije pokušale izvući bjegom, no to im najčešće ne bi uspjevalo budući su im dokumenti oduzeti odmah po dolasku u klub. Za odlazak ne bi imale ni novca, jer bi plaće kasnile, ili ih uopće ne bi dobivale.

"Tjedno bi nam dali 100 do 200 kuna, tek tako da nismo potpuno bez novca. Stanovale smo u privatnom stanu u Podstrani, kraj Splita, gdje smo imale čuvare i bile smo pod njihovim stalnim nadzorom, ni na plažu nismo smjele otići bez njihove pratnje." - stoji u izjavi anonimne bivše striptizete, koja je jedna od rijetkih koja je imala tu sreću da se izvuče iz splitskog legla kriminala.

Kako bismo doznali kakav je stav PU splitske spram ovakvih slučajeva, od glasnogovornice Marine Kraljević-Gudelj, doznajemo kako PU splitska redovito vrši kontrolu splitskih noćnih klubova.

"Mi redovito šaljemo policijske službenike u ophodnju takvih mjesta, što u civilu, što u odorama. No, u zadnje vrijeme nismo imali povoda podnositi bilo kakve kaznene prijave." - za Index je kazala glasnogovornica Kraljević-Gudelj, dodavši kako je PU splitska "upoznata sa situacijom" u tim klubovima.

Budući se nerijetko događa da se upravo posjetioci takvih klubova obrate policiji nakon što budu prevareni za ogromne svote novca, gospođu Kraljević-Gudelj smo upitali koliko takvih slučajeva uopće bude procesuirano.

"Vlasnici i posjetitelji klubova koji podnesu kaznene prijave većinom su upućivani da podnesu privatne tužne, iako se neke stvari rješavaju i službenim putem. " - dodala je glasnogovornica PU splitsko-dalmatinske.

U to koliko su hrvatske policijske uprave doista "upoznate sa situacijom" u noćnim klubovima Lijepe nam naše nećemo ulaziti, kao ni u to koliko pred istom situacijom zatvaraju oči. No, ako je suditi po tomu da nam danas i ministri ponosno "režu vrpce" otvarajući ovakve i slične noćne barove, dajući takvim pothvatima karakter uspjeha hrvatskog turizma, ovakvih će se stvari Hrvati u doglednoj (kao uostalom i nedoglednoj) budućnosti, itekako nagledati.

B.S.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara