Štrok će zbog Jakljana tužiti RH

NOVI vlasnik turističkog odmarališta na Jakljanu Goran Štrok platio je za odmaralište punu cijenu od 6 milijuna eura, a prema pisanju Večernjeg lista, Štrok će zbog nesređene pravne regulative oko Jakljana, biti primoran tužiti RH.

Budući da se u dokumentaciji Jakljana kao vlasnik navodi RH, a stvarni prodavatelj je srbijanska Direkcija za imovinu - koje formalno nema u vlasništvu, kupac odmarališta Goran Štrok će podići tužbu protiv RH kako bi ona bila brisana iz popisa vlasnika.

Uporište za ovakav potez Štrok vidi u Sporazumu o sukcesiji između zemalja sljednica bivše Jugoslavije koji je Sabor ratificirao 2004. godine.

RH je naime početkom 90-ih godina, zbog rata, nacionalizirala svu srbijansku imovinu, pa tako i spomenuto odmaralište. Aneksom G Sporazuma o sukcesiji pak, odlučeno je da se sukcesija imovine bivše Jugoslavije ne odnosi na  privatnu imovinu pojedinaca i poduzeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz toga proizlazi da Jakljan, koji je bio srbijansko privatno vlasništvo, ne može biti dio imovine koji spada pod sukcesiju jer je sva privatna imovina tijekom nacionalizacije oduzeta pod prisilom, te je sukladno normama međunarodnog prava ništavna.

Ratne štete od strane Srbije, ako se ikada budu isplaćivale, riješavat će se na drugi način i ne uključuju zamjenu privatnom imovinom.

Pojedini pravnici pak tvrde za Večernji list da će Štrok sigurno dobiti spor, a drugi koji su već ušli ili se spremaju ući u slične transakcije, zadovoljno trljaju ruke, jer će nakon slučaja Jakljan već postojati sudska praksa i brzo rješavanje izlaska RH iz vlasništva srbijanskih odmarališta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara