STRUČNJACI ODOBRAVAJU ČIŠĆENJE MICHELANGELOVA DAVIDA

Na polovici postupka restauracije, stručnjaci su odobrili čišćenje Michelangelova kipa Davida, javlja BBC u utorak. L

Franca Falletti, direktorica galerije Accademia u Firenci, gdje se čuva skulptura, kaže da će čišćenje biti gotovo do kraja svibnja.

Kontroverzna restauracija ? radi skidanja naslaga nečistoće i sulfata ? potakla je kritike nekih ljubitelja umjetnina. Postupak, u kojem se koristi destilirana voda za čišćenje, prethodi 500. obljetnici skulpture.

Restauratori su do sada uklonili više od dvije trećine sive patine koja je potamnila kip.

Michelangelovo remek-djelo svake godine privlači više od 1,2 milijuna posjetitelja. Radovi će se nastaviti i nakon čišćenja, jer su ispitivanja potvrdila pritisak u gležnjevima skulpture, koja teži više od šest tona.

Neki kritičari, primjerice James Beck sa Sveučilišta Columbia, ne odobravaju renoviranje kipa i tvrde da će postupci koji se koriste naštetiti poznatoj skulpturi.

Restauracija je krenula po zlu kad je stručnjakinja Agnese Parronchi prošle godine dala otkaz, tvrdeći da će tehnologija čišćenja štetiti kipu. Zamijenila ju je Cinzia Parnigoni.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Restauracija, između ostaloga, podrazumijeva uklanjanje naslaga sulfata od ranijih čišćenja i popunjavanje sitnih rupica u kojima se skupljala nečistoća.

"Raditi u problematičnoj atmosferi nije bilo idealno, ali nisam se dvoumila, jer sam uvjerena da je metoda kojom radim pravilna", izjavila je ona u vezi s preuzimanjem posla od Agnese Parronchi.

Parnigoni je zadnjih šest mjeseci provela stavljajući obloge od blata i celuloze na kip.

"Sprijateljila sam se s ovim kipom", kaže. "Restauracija je vratila ujednačenost i neprekidnost površini", rekla je Parnigoni na konferenciji za tisak.

"Mislim da je ovo zaista poboljšanje", zaključila je ona.

(Hina) xpgo ybnš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara