Stručnjaci skeptični oko hidrogenske bombe: Eksplozija je bila puno slabija

Stručnjaci skeptični oko hidrogenske bombe: Eksplozija je bila puno slabija

Foto: Hina

STRUČNJACI za nuklearno naoružanje s velikim suoprezom jutros primili vijest o prvom sjevernokorejskom testiranju hidrogenske bombe, pojašnjavajući da zabilježena seizmička aktivnost odgovara puno slabijoj eksploziji.

Sjeverna Koreja je rano jutros po srednjoeuropskom vremenu objavila vijest o uspješnom testiranju hidrogenske bombe, nakon što su agencije za praćenje seizmičkih aktivnosti iz više zemalja detektirale potres magnitude 5,1 u blizini sjevernokorejskog kompleksa za ispititivanje nuklearnog oružja.

"Eksplozija daleko slabija"

Stručnjaci su još prošli mjesec sa sumnjom popratili priopćenje sjevernokorejskog vođe Kim Jong-Una da je njegova zemlja razvila moćnu H-bombu.

Više centara za praćenje seizmičkih aktivnosti u srijedu je zabilježilo potres u blizini sjevernokorejskog kompleksa za ispitivanja nuklearnog oružja, izvijestile su agencije navodeći kako se pretpostavlja da je potres vjerojatno izazvan ljudskim djelovanjem.

Geološka služba SAD-a izvijestila je da je u srijedu zabilježila potres magnitude 5,1 na oko 50-ak kilometara sjeverozapadno od Kiljua, nedaleko od mjesta za izvođenje nuklearnih pokusa Punggye-ri.

"Seizmološki podaci ukazuju da je eksplozija bila daleko slabija od onoga što bi očekivali od hidrogenske bonmbe", izjavio je australski nuklearni stručnjak Crispin Rovere.

"Na prvi pogled izgleda da je izveden uspješan nuklearni pokus, ali da druga faza nije dobro provedena, tj. eksplozija hidrogena", dodao je Rovere.

Za političke analitičare, Kim Jong-Un  mora požnjeti neki "uspjeh" prije nego Radnička partija organizira svoj prvi kongres u 35 godina.

"Ne vjerujem da se radi o H-bombi jer bi eksplozija bila puno jača. Mislim da je predstavljaju kao takvu jer ju je Kim Jong-Un nedavno spominjao", ocijenio je Choi Kang, potpredsjednik Instituta za političke studije u Seulu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Atomske bombe oslobađaju energiju oslobođenju fisijom elemenata poput uranija i plutonija. Njihova snaga je puno manja od hidrogenske bombe - ili termonuklearne - koja prvo koristi tehniku fizije, a potom nuklearne fuzije u lančanoj reakciji.

Tvrdnje teško provjeriti

Najizoliraniji režim na svijetu, komunistička Sjeverna Koreja ima običaj hvaliti se svojim nuklearnim programom, a tvrdnje Pjongjanga je teško provjeriti. No, u rujnu prošle godine Institut za znanost i međunarodnu sigurnost (ISIS) je upozorio na početak izgradnje utvrđenog zdanja namijenjenog tretiranju radioaktivnog materijala u Yongbyonu, glavnom nuklearnom kompleksu u Sjevernoj Koreji, koji bi mogao služiti za obradu tritija.

Tritij je jedan od izotopa hidrogena i jedan od ključnih sastojaka za izradu termonuklearnih bombi.

"Da je testirana prava H-bomba, očitanja na Richterovoj ljestvici bi bila 100 puta veća, oko magnitude 7", kazao je Bruce Bennet, analitičar u Rand korporaciji.

Prema njegovim riječima, radi se o eksploziji bombe jačine 10 do 15 kilotona, poput one bačene na Horošimu 1945. Ako je to ipak bila H-bomba, onda je moguće da fisija nije uspjela, smatra Bennet.

No, istaknuo je, Kim Jong-Un je izveo pokus za koji većina stručnjaka smatra da nije uspio.

 "Da li će se sada osjećati obveznim pokušati izvršiti još jedan pokus prije kongresa PK u svibnju kako bi pokazao svijetu nuklearne kapacitete svoje zemlje", zapitao se Bennett.

Ovo je četvrto testiranje nuklearnog oružja u Sjevernoj Koreji koja se nalazi pod sankcijama SAD-a i UN-a zbog njenih programa razvoja nuklearnog oružja i raketnih sustava.
Sjeverna Koreja je triput ispitala atomsku bombu koja koristi proces nuklearne fisije, 2006., 2009. i 2013. Zbog tih pokusa je više puta zaradila međunarodne sankcije. Hidrogenska bomba koristi se fuzijom i proizvodi puno jaču eksploziju, te bi uspješno hidrogenske bombe predstavljalo velik napredak u njezinu vojnom nuklearnom programu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara