Stručnjaci upozoravaju: Nafte sve manje!

Stručnjaci upozoravaju: Nafte sve manje!

Tekst: I.Ka.
Foto: AFP

ZALIHA nafte sve je manje, ako se nastavi ovakva potrošnja nafte za 40 godina je više neće biti, poručuju iz kompanije BP. Eksploatacija nafte će dostići svoj maksimum za četiri godine. Jaz između potrošnje i proizvodnje sve je veći, piše Independent.

"Čaša je na početku puna, na kraju prazna, ako brže ispijate ona će se brže isprazniti", kazao je dr. Colin Campbell, šef geologije i potpredsjednik nekoliko naftnih kompanija, između kojih su BP, Shell, ChevronTexaco i druge.  Prema njegovim riječima lagana i jeftina nafta je iz zemlje izvađena 2005. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čak kada se oslonite na preostale resurse, dakle skuplju naftu, polarne regije, tekućinu uzetu iz benzina, vrhunac upotrebe svega toga dosegnut će se najkasnije 2011. godine. Nakon toga resursi će se početi drastično smanjivati", kazao je. Dodao je da nakon toga slijedi pad koji će snažno utjecati na svjetsko gospodarstvo.

Geolog Jeremy Legget također se slaže s Cambellom i kaže da naftna industrija i vlade nisu spremne priznati neminovno nestajanje nafte, isto kao što nisu bile spremne priznati klimatske promjene.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara