Stručnjak iz Walesa: Poginuli hrvatski planinari koristili su neodgovarajuću opremu

Stručnjak iz Walesa: Poginuli hrvatski planinari koristili su neodgovarajuću opremu

ALISTAIR READ, stručnjak za spašavanje iz sjevernog Walesa, sudjelovao je u akciji potrage i spašavanja trojice splitskih planinara, koji su poginuli u subotu na Velebitu. Read je u razgovoru za britanski Daily Post za tragičnu nesreću okrivio činjenicu da splitski planinari nisu koristili odgovarajuću opremu.

Daily Post navodi kako se Alistair Read nalazio u Hrvatskoj, gdje je savjetovao lokalne spasioce o akcijama spašavanja i potrage u planinskim uvjetima.

List navodi kako su se trojica muškaraca u 50-godinama pokušali popeti na vrh visok 1750 metara, pri čemu su pali u 200 metara duboku provaliju.

Read je stigao u Hrvatsku u subotu s nekolicinom kolega iz udruženja spasioca Ogwen Valley Mountain, te je ponudio svoju pomoć hrvatskim spasiocima, nakon čega je u nedjelju oko 18:30 helikopterom prebačen na lice mjesta.

"Petorica Hrvata penjala su se po planini pokrivenoj snijegom, ali su se razdvojili zbog katasrofalnih vremenskih uvjeta. Temperatura je bila oko -20 stupnjeva Celzijusa, a vjetar je puhao brzinom većom od 150 km/h." - kazao je Read u razgovoru za Daily Post.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nosili su tzv. instep krampone s četiri ili pet šiljaka umjesto "pravih" krampona koji imaju 12 šiljaka." - kazao je Read, pa dodao kako su tri planinara pala u provaliju, pri čemu nije bilo ničega što bi zaustavilo njihov pad. Nakon 400-500 metara silovito su udarili u drveće, zaključio je Read.

Podsjetimo, Hina je objavila da su osim trojice poginulih, u osvajanju vrha Sveto brdo, sudjelovala još dvojica planinara od kojih je jedan odustao prije uspona na vrh, a drugi ga je osvojio te za tragediju doznao tek nakon povratka s njega.

Joško Božić iz hrvatske Gorske službe spašavanja kazao je RTL-u kako su poginuli planinari nisu koristili tzv. dereze (krampone, šiljke za hodanje po ledu) punog profila, nego dereze sa samo četiri šiljka.

"Vremenski uvjeti bili su takvi da se snijeg preko noći zaledio, pa je teren postao kao klizalište." - dodao je Božić. Još uvijek nije poznato jesu li poginuli planinari imali cepine, izuzetno važne dijelove opreme potrebne za planinarenje po zaleđenim predjelima.

Index.hr/Daily Post/RTL
Foto: RTL Vijesti

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara