Stručnjak za sigurnost upozorava: Teroristi nikada neće biti otkriveni

PREMA procijenama stručnjaka za sigurnosna pitanja, terorističke prijetnje, koje su postala hrvatska svakodnevnica, neće biti kažnjene zbog nesposobnosti policije da pronađe krivce.

Nakon što je teroristička organizacija "Racija politike" ovaj tjedan preuzela odgovornost za eksplozije u Vukovarsko-srijemskoj županiji, a slično prijeteće pismo dostavljeno je prošlog mjeseca medijima, policija još uvijek “tapka u mraku”.

U razgovoru za Slobodnu Dalmaciju, stručnjak za sigurnosna pitanja Pavle Kalinić govori o situaciji u našoj zemlji: “Na osnovi informacija koje su objavljene u medijama teško je doći do čvrstog zaključka radi li se o ozbiljnoj prijetnji ili ne. Jedino što možemo sa sigurnošću zaključiti jest da je pismenost pošiljatelja pisma vrlo niska s obzirom na očito nepoznavanje razlike između č i ć.”

Nagađa se da su se pisma namjerno pojavila u vrijeme kada Carla del Ponte treba iznijeti svoje mišljenje o suradnji naše zemlje s Haagom.

O lociranju odgovornih Kalinić kaže: “Ovakvo pismo mogao je napisati bilo tko, međutim činjenica je da bi, da smo mi uređena država, obavještajne zajednice koje u nas ne funkcioniraju trebale biti ona prva linija fronta. One bi, u suradnji s objavještajnim zajednicama drugih zemalja, trebale raditi na preventiranju takvih događanja. No, nijedno djelo s elementima terorizma koje se dogodilo posljednjih godina u nas nije razriješeno.”

No nisu samo teroristička pitanja u našoj zemlji ostala neriješena: “U Zagrebu imate na desetke ubojstava koja nisu riješena niti će ikada biti riješena. Ali čemu se čuditi kad smo, primjerice, imali nezabilježenu pretvorbenu pljačku zbog koje nitko nije sankcioniran, niti je završio u zatvoru. To, naime, govori da Hrvatska u svojim osnovnim elementima ne funkcionira kao uređena država, pa onda ne funkcionira ni sve drugo što iz toga proizlazi.”

Mišljenje stručnjaka za sigurnost o pitanju kadra koji bi bio najpogodniji za unošenje reda u hrvatsku obavještajnu zajednicu je sljedeće: “Osobno smatram da bi Tomislav Karamarko, kada bi imao dobru zaleđinu, to mogao riješiti. No, njegov su najveći problem kadrovi. On je prisljen oslanjati se na postojeće kadrove jer je Hrvatska u svim kadrovima tanka pa i u tim. Uostalom, u nesposobnost hrvatske obavještajne zajednice uvjerili smo se svojedobno prilikom hapšenja Abu Talata, lidera Game al-Islamije. Sve druge zemlje su ga propustile, samo su ga se naši genijalci sjetili hapsiti i naravno kao posljedica tog uhićenja imali smo autobombu u Rijeci s mrtvima i ranjenima.”

Na pitanje je li Hrvatskoj terorizam realna prijetnja Kalinić je odgovorio: “Prijetnje što smo ih do sada imali prilično diletantski izgledaju, osim spomenutog hapšenja Abu Talata. Međutim, ako bude širila svoj angažman u Afganistanu i ne dao Bog da se uključi u Irak, koji svi pametni napuštaju na sve moguće načine, Hrvatska će kao dio te tzv. antiterorističke koalicije sama sebe definirati kao metu.”

Na kraju se Pavle Kalinić osvrnuo na stanje u hrvatskoj politici: “Na ovakav način kako policija radi, uz činjenicu da je glavnina najkompetentnijih ljudi napustila MUP i osnovala svoje privatne tvrtke, s obzirom na ozbiljan problem s kadrovima, s obzirom na jedno apsolutno rasulo u zemlji koje nije problem samo ove vlade već je dio i naslijeđen, pošiljatelj će teško biti otkriven.”

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara