STRUGAR: NALAZIMO SE NA DOBROM PUTU RJEŠENJA ŠKOLSKOG SUSTAVA

Prihvaćanje dokumenta pod nazivom ´Projekt hrvatskoga odgojnoobrazovnog sustava za 21. stoljeće´, izrada novog nastavnog plana i programa za osnovne i srednje škole u svrhu rasterećenja učenika, opremanje škola informatičkom opremom, učenje više stranih jezika te decentralizacija školstva samo su neki od započetih projekata u svrhu poboljšanja hrvatskog odgojnoobrazovnog sustava, rekao je u razgovoru za Hinu ministar prosvjete i športa Vladimir Strugar.

Prvi put Hrvatska nakon 12 godina ima dokument koji je krajem studenoga prihvatila hrvatska Vlada, a koji govori o viziji novoga odgojno-obrazovnog sustava.

Jedna je od ideja da se produži trajanje obveznog obrazovanja sa sadašnjih osam na devet godina - kao što je u svim zemljama EU-a, rekao je ministar. U projektu su sadržani i prioriteti, primjerice učenje više stranih jezika, informatička pismenost, kvalitetno obrazovanje učitelja te opremanje škola informatičkom opremom, dodao je.

Ove godine iz državnog proračuna izdvojeno je 318 milijuna i 800 tisuća kuna za kapitalnu izgradnju školskih zgrada, podsjetio je, dodavši da se počelo s izgradnjom 86 školskih zgrada, od kojih će njih 30 biti dovršeno do kraja godine.

Govoreći o učinjenom, ministar je izrazio zadovoljstvo procesom decentralizacije koji je dao dobre rezultate jer su škole postale samostalnije u upravljanju i u raspodjeli financijskih sredstava.

Ministar je podsjetio i na Međunarodnu konferenciju o obrazovanju koju je krajem svibnja u Zagrebu organiziralo Ministarstvo prosvjete i športa u suradnji s radnom skupinom za obrazovanje i mlade Pakta o stabilnosti, Organizacijom za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) i Vijećem Europe. Konferenciji je bilo nazočno 220 sudionika od kojih 60 iz inozemstva i 160 iz Hrvatske. Bila je to prilika za razmjenu iskustava i uzajamni proces učenja kako bi se uspostavili standardi kojima će obrazovni sustav u Hrvatskoj odgovoriti na izazove budućeg razvoja države i integracijskih procesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Govoreći o državnom proračunu za iduću godinu, ustvrdio je kako su sredstva u odnosu na ovu godinu veća za 8,4 posto. Tomu treba dodati i 200 milijuna kuna koje smo dobili za povećanje plaća učiteljima i nastavnicima osnovnih i srednjih škola, dodao je.

Unutar proračuna izdvojenoga za obrazovanje nalazi se i 70 milijuna kuna za ostvarenje popratnih projekata, opremanje strukovnih škola, obrazovanje odraslih, učenje stranih jezika.

Govoreći o projektima Ministarstva prosvjete i športa za iduću godinu, Strugar je napomenuo kako je posljednji popis stanovništva upozorio na velik postotak onih koji nemaju završenu osnovnu školu. Stoga iduće godine, rekao je, Ministarstvo pokreće projekt obrazovanja odraslih.

Cilj nam je u idućoj godini donijeti i nekoliko novih zakona koji proizlaze ili su uvjetovani projektom promjena, rekao je.

´Vjerujem da ćemo sve programske zadaće koje je Vlada prihvatila i ostvariti u idućoj godini´, napomenuo je, dodavši kako postajemo zemlja koja ide prema društvu koje uči.

´Ciljevi su nam sasvim jasni: biti društvo koje uči, zemlja bez nepismenih, s visokoobrazovanim stanovništvom. Optimistički gledam u iduće razdoblje i volio bih da se o prosvjeti što više argumentirano raspravlja, da ju se ako treba kritizira, ali i da se ističu sve njezine pozitivne strane, kojih je više nego loših´, zaključio je Strugar.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara