strugar u vukovaru otvorio obnovljenu školu za djecu s posebnim potrebama

U povodu početka nove školske godine ministar prosvjete i športa Vladimir Strugar otvorio je danas u Vukovaru obnovljenu zgradu Osnovne škole Josipa Matoša koju pohađaju djeca s posebnim potrebama. L

Obnova škole počela je 2000. godine, a vrijednost obnoviteljskih radova procijenjena je na 5,3 milijuna kuna, od čega je 1,4 milijuna osigurala udruga "Prijatelji Vukovara iz SAD-a - Caritas biskupije Đakovo", a ostatak Ministarstvo javnih radova, obnove i graditeljstva.

Nastavu će pohađati 32 učenika s posebnim potrebama, kojima je na raspolaganju osam specijaliziranih učionica, te specijalizirani kabineti za logoterapiju i fizioterapiju, blagavaonica i kuhinja.

Nakon svečanog otvorenja škole, koja je s radom započela 13. siječnja ove godine, ministar Strugar uručio je ravnatelju škole ključeve vozila vrijednog oko 200.000 kuna, koje je za potrebe prijevoza učenika kupilo Ministarstvo prosvjete i športa.

Na upit novinara što će biti sa školovanjem HIV-pozitivne djevojčice Ele, Strugar je rekao kako još ne zna kakvo je stanje u školi u Kutini, u koju je danas djevojčica došla na prvi dan nastave, ali kako vjeruje da će ona poći u drugi razred.

"Djevojčica je upisana službeno 29. kolovoza i nakon sastanka s roditeljima nismo imali osjećaj da bi moglo doći do njihove veće reakcije", kazao je Strugar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na zamolbu da komentira završetak petogodišnjeg moratorija na učenje novije hrvatske povijesti u razrednim odjeljenjima u Podunavlju, u kojima se nastava odvija na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu, Strugar je rekao kako "Ministarstvo ima obvezu, umjesto moratorija, ponuditi drugi program".

"Izabrani su autori i nakladnik koji će dati separat, odnosno taj dio povijesti na kojemu je bio moratorij i to se vrlo brzo može očekivati u školama", rekao je Strugar.

Također je ocijenio kako je nesporno da se Hrvatska gradi kao multikulturalno, multietničko i multinacionalno društvo.

"Moramo naučiti živjeti zajedno u različitosti, razviti vještinu tolerancije i života u kojemu se nitko ne mora odreći svoje kulture", poručio je Strugar.

U povodu početka nove školske godine Strugar se tijekom prijepodneva susreo s učenicima i nastavnicima u Osnovnoj školi Stjepana Cvrkovića u Starim Mikanovcima nedaleko od Vinkovaca, a gostovao je i u programu tamošnje školske radiopostaje.

Po podacima Ministarstva prosvjete i športa, ove će školske godine osnovne škole u Hrvatskoj pohađati 397.528 učenika, među kojima 49.211 prvašića. Srednje će škole pohađati 195.143 srednjoškolca, od kojih 51.267 prve razrede.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara