Struja iz Krškog početkom travnja

STRUJU iz nuklearne elektrane Krško Hrvatska bi mogla ponovno početi dobivati u prvim danima travnja, najavio je danas pomoćnik ministra gospodarstva Roman Nota.

Očekujemo da će se ponovna isporuka struje poklopiti s održavanjem skupštine Društva sazvane za 5. travnja, no točan datum ne mogu precizirati, rekao je Nota novinarima nakon zatvorenog dijela Vladine sjednice na kojem je ministre izvijestio o razgovorima što su ga o provedbi ugovora o NE Krško hrvatska i slovenska strana u utorak vodile u Zagrebu.

Ponovio je da se u utorak nije detaljnije razgovaralo o odlaganju istrošenog nuklearnog goriva i radioaktivnog otpada.

U ovom trenutku nije bilo razgovora o detaljima pitanja odlaganja otpada, kazao je Nota.

Ponovio je također da je to pitanje riješeno i međudržavnim ugovorom o nuklearci koji predviđa osnivanje posebne stručne skupine koja će izraditi program odlaganja, a koji mora proći i stručnu potvrdu.

Nota je potvrdio i da je slovenska strana pristala razgovarati o naknadi štete Hrvatskoj zbog neisporuke električne energije od 1. srpnja prošle godine do dana kada će Hrvatska elektroprivreda ponovno početi preuzimati struju iz Krškog. Nismo se još dogovorili na koji način to ostvariti u novcu ili povećanoj isporuci struje, rekao je.

Nota vjeruje da će se dogovor o tome postići u roku 60 dana, što je rok na koji je Sabor obvezao Vladu za rješenje tog i drugih pitanja vezanih za realizaciju ugovora o Krškom.

Sastanak hrvatskog i slovenskog izaslanstva u utorak u Zagrebu bio je prvi sastanak dvaju izaslanstava nakon stupanja na snagu ugovora o NE Krško.

Međudržavni ugovor o Krškom potpisan je 19. prosinca 2001., Hrvatski sabor ratificirao ga je 3. srpnja 2002. a slovenski parlament 25. veljače ove godine.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara