Strukovno obrazovanje okrenuti potrebama tržišta rada

REFORMA strukovnog obrazovanja u Hrvatskoj koje bi trebalo više biti okrenuto potrebama tržišta rada glavni je cilj projekta "CARDS 2001.Ljudski potencijali: strukovno obrazovanje i osposobljavanje", a čiji je rezultate u utorak na završnoj svečanosti održanoj u hotelu Dubrovnik predstavio voditelj tima Karl Axel Skjolstrup.

Ovom je prigodom istaknuto da će uspjeh u reformi strukovnog obrazovanja i osposobljavanja biti ključan za integriranje Hrvatske u EU.

Strukovno obrazovanje je područje kojem nije ranije pridavano dosta pozornosti i u Hrvatskoj nisu nikada provođena istraživanja o tome koje su stvarne potrebe tržišta rada. CARDS, kroz koji EU podržava ukupna gospodarski i socijalni razvoj, započeo je 2000. godine s radom predstavljajući projekt provedbe reforme strukovnog obrazovanja i osposobljavanja da bi ono odgovaralo zahtjevima tržišta rada.

U Hrvatskoj ne postoji zakon koji bi regulirao reformu strukovnog obrazovanja i da bi se to uspješno ostvarilo potrebna je suradnja svih socijalnih partnera s vladom.

Na predstavljanju projekta najavljeno je skoro osnivanje Agencije za strukovno obrazovanje koja bi s radom trebala početi početkom iduće godine, a unutar koje bi se trebala ostvarivati ta suradnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kako su u uvodnom dijelu kazali govornici cilj ovih projekata je promicanje europske dimenzije strukovnog obrazovanja i zato je potrebno provesti harmonizaciju visokog školstva radi izbjegavanja marginalizacije mladih i rješavanja problema nezaposlenosti.

Uspješno je ostvareno postavljanje temelja za fleksibilan sustav strukovnog obrazovanja kako bi se aktivnije sudjelovalo na tržištu rada, utvrđeno je u uvodnoj riječi.

Voditelj tima "CARDS 2001. VET" Karl Axel Skjolstrup je predstavljajući projektne rezultate istaknuo da "obrazovanje mora biti vezano uz potrebe na tržištu rada" što iziskuje veliku tranziciju u organizaciji tvrtki ali i u školama.

Kako je rekao Skjolstrup, globalizacija i kompjutorizacija 80-ih i 90-ih godina razvile su potrebu za sposobnostima, za znanjem i za fleksibilnosti, s naglaskom na integracijama tehnološke i osobne kompetencije.

Prema njegovim riječima, cilj "CARDS 2001 VET-a" je stvaranje kritične mase, odnosno obrazovanje potrebnog broja ljudi koji će moći nastaviti provoditi reforme u strukovnom obrazovanju.

I on je naglasio potrebu suradnje socijalnih partnera, posebice s vladom koja mora odrediti što će Hrvatskoj biti potrebno i za koje kvalifikacije osposobljavati ljude, dodao je Skjolstrup.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara