Studenti ponovno prosvjeduju: Radovane, crni Radovane

Studenti ponovno prosvjeduju: Radovane, crni Radovane

Tekst: S.C.H./J.D./F.M.
Foto: Šime Šopota (Cropix)

VELIK broj studenata okupio se danas u 15.30 sati pred zgradom Hrvatskog narodnog kazališta kako bi održali još jedan prosvjed na kojem će od Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa zatražiti uvođenje javno financiranog visokoškolskog obrazovanja.

Prosvjed pod nazivom "Stop školarine - sveučilište svima" organiziraju zajednički studenti Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, Ekonomskog i Filozofskog fakulteta te Fakulteta političkih znanosti, uz podršku još nekoliko visokoškolskih obrazovnih ustanova, a neposredan povod protesta je odluka hrvatske Vlade o besplatnom upisu u prvu godinu studija.

Studenti upozoravaju kako ta Vladina odluka ne obuhvaća najveći broj studenata koji će i dalje morati plaćati studiranje, te da to nije ispunjenje njihovih ranijih zahtjeva izraženih na prošlogodišnjim prosvjedima, u kojima su tražili besplatno obrazovanje za sve studente.

Uz transparente kao što su "Stop školarine - sveučilište svima", "Radovane, crni Radovane", "EUtanazija obrazovanja" i lecima na kojima anarhistička crna ruka drži olovku, studenti su iskazali svoje viđenje načina na koji im je Ministarstvo ispunilo zahtjeve nakon kojih je prekinut prošlogodišnji prosvjed.

Fuchs: Studenti nemaju razloga za prosvjed

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar znanosti, obrazovanja i športa Radovan Fuchs ranije je istaknuo kako osobno misli da studenti nemaju razloga za prosvjed, te da vjeruje kako većina studenata podupire Vladinu odluku o jednakim startnim pozicijama za sve studente koji upisuju godinu.

Fuchs je ponovio da će pravo na besplatno studiranje moći ostvariti svi studenti koji budu u potpunosti i na vrijeme ispunjavali svoje obveze, te da će za njih studij biti potpuno besplatan, a za one koji će studentske obveze ispunjavati sa zakašnjenjem, sveučilišta će po svojoj autonomnoj odluci utvrditi visinu studentskih participacija.

Studenti su pak najavili kako nemaju namjeru odustati od svojih zahtjeva te da će tu svoju namjeru potkrijepiti i nizom budućih akcija i prosvjeda.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara