Studenti Primorcu: Naši roditelji plaćaju vaše eksperimentiranje!

NEKOLIKO tisuća revoltiranih zagrebačkih studenata okupilo se točno u podne ispred muzeja Mimara da bi prosvjedovalo protiv politike koju već nekoliko godina provodi Ministarstvo obrazovanja, znanosti i športa na čelu s Draganom Primorcem.

"Naši roditelji plaćaju vaše eksperimentiranje", složno poručuju studenti ministru Primorcu. Nebrojeno puta su tražili ostavku uzvikujući: "Dolje Primorac!". Studenti su danas konačno zaprimili odgovor Sveučilišta u Zagrebu za zahtjev kojim su tražili dokumente kojima se točno definiraju uvjeti prelaska s preddiplomskog na diplomski studij.

Isto tako, tražili su i objašnjenje o uvjetima prelaska s jednog sveučilišta na drugo, upisne kvote i cjelokupnu upisnu politiku. Sveučilište ih je tek uputilo na odredbe Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju te na Statut Sveučilišta.

Usporedno sa Zagrebom, studenti prosvjeduju i u Rijeci.

"Ovo je jasan dokaz da ni Sveučilište niti Ministarstvo nemaju definirana pravila studiranja"

"Prema tome nismo dobili nikakav konkretni odgovor", drži jedna od studentica biologije sa zagrebačkog PMF-a. Studenti naglašavaju kako je, prema statutu sveučilišta, u nadležnosti sveučilišnog senata da utvrđuje studijske kapacitete, upisnu politiku kao i standarde studiranja.

"Ovaj se čin nikako ne može okarakterizirati kao otvaranje dijaloga. Sveučilište time očito ne ispunjava svoje dužnosti nego nas očito prebacuje na druge instance", poručila je megafonom jedna od studentica napaljenoj svjetini. Kako je kazao jedan od studenata: "Ovo je jasan dokaz da ni Sveučilište niti Ministarstvo nemaju definirana pravila studiranja".

Svi studenti su suglasni kako neće odustati dok se ne izbore za svoja prava koja su im itekako poznata.  Prosvjedna povorka uputila se u 12:30 prema zgradi Rektorata.

Koloni koja je kroz centar grada nastavila prema Ministarstvu priključilo se još nekoliko tisuća visokoškolaca tako da se na Trgu hrvatskih velikana, pretpostavlja se, okupilo oko 6 tisuća ljudi. Da su organizaciju skupa neki su čimbenici pokušali ispolitizirati, potvrdila je Bojana, studentica Filozofskog fakulteta.

"Neki su nas pokušali ispolitizirati"

"Bilo je pokušaja da nas se prikaže u službi određenih političkih opcija, ali mi ne pristajemo uz nikog sa političke scene jer se borimo za svoja prava", kazala je Bojana. Na to se nadovezao njezin kolega koji je poručio da traže otvaranje javne rasprave u Saboru u kojoj će sudjelovati studenti jer, kako je istaknuo, "oni su ovdje zbog njih, oni su njihov posao za koji primaju plaću iz poreza njihovih roditelja".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prosvjednicima se ispred zgrade Ministarstva obratio Nikola, također student Filozofskog fakulteta, poručivši da ih tek kad izađu na ulicu političari slušaju, dok u sve ono vrijeme koje provode u predavaonicama, laboratorijima i drugim prostorijama fakulteta, nitko na njih ne obraća pažnju. "Tri godine smo imali onako kako sustav ne funkcionira, a to nije ono što mi želimo. Nas ne zanima politika niti stranački interesi. Mi smo samo studenti kojima je dozlogrdilo", poručio je okupljenima Nikola preko megafona, čime je izazvao glasno odobravanje okupljenih.

"Bašiću, odijelo ne čini čovjeka!"

"Ono što želimo jesu normalni i propisani uvjeti studiranja jer nismo na ulicu izašli iz zabave", kazao je Nikola nastavivši kako za par mjeseci velik broj studenata završava preddiplomske studije, a da im još nije poznato što im slijedi iza toga. Nikola je nadalje objasnio kako su ovim prosvjedom, čini se, iz zimskog sna probudili i svoje predstavnike u studentskom zboru, a na što je upozorilo i nekoliko transparenata.

"Bašiću, odijelo ne čini čovjeka!", prokazali su studenti prijašnjeg, a sada privremenog vršitelja dužnosti predsjednika studentskog zbora. Naime, zbor ovaj prosvjed nije podržao niti im se naknadno priključio. "Oni su konstatirali da je stanje izvrsno", objasnio je Nikola stav studentskog zbora. Potom je progovorio i o ministru Primorcu.

"I mi bi u društvo znanja, ali ne naslonjeni na radijatore"

"Ministre, i mi želimo društvo znanja, ali u to isto društvo nećemo sve dok studenti budu umjesto u stolicama, po dvoranama, predavaonicama i učionicama stajali, pa i naslonjeni na radijatore. Tako nećemo u društvo znanja i nastavimo li ovako, sve će nas to odvesti u propast", izvikivao je Nikola.

"Svjesni smo da Ministarstvo nema utjecaja na Sveučilište s obzirom na njegovu autonomiju, ali smo isto tako svjesni da Ministarstvo može financirati bolje uvjete studiranja", pojasnio je.

"Naša borba tek počinje, ne smijemo dopustiti da se, nakon što se ugase kamere i novinari krenu za drugim skandalima, naši problemi pometu pod tepih", kazao je.

Oko 13:30 sati studenti su pozvani da se mirno raziđu.

Ig.M
Foto: K.H.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara