Studentima dodijeljene 3453 državne stipendije

DRŽAVNE stipendije ove će godine dobiti 3453 studenata, što je za oko 800 više nego lani, rečeno je danas u Vladi na predstavljanju rezultata natječaja, kojemu su bili nazočni predsjednik i potpredsjednik Vlade, Ivica Račan i Ante Simonić, te ministar znanosti i tehnologije Gvozden Flego.

Ministarstvo znanosti i tehnologije dodjeljuje stipendije u osam kategorija, a ove godine po prvi put ih je dobilo 36 redovitih studenata iz Vukovara i četiri studenta u domovima socijalne skrbi ili udomiteljskim obiteljima.

Sve stipendije namijenjene su dodiplomcima, a 122 stipendije postdiplomantima braniteljima, njihovoj djeci ili ranjenim hrvatskim braniteljima.

Najviše stipendija - 1301 - dodijeljeno je redovitim studentima dodiplomskih studija, a 1193 stipendije dobili su osobito nadareni studenti.

Studentima na učiteljskim i profesorskima studijima namijenjeno je 389 državnih stipendija, a 224 stipendija studentima dodiplomskih studija hrvatskim braniteljima Domovinskog rata, djeci poginulih branitelja, hrvatskim ratnim vojnim invalidima Domovinskog rata ili njihovoj djeci.

Studentima koji su se obvezali zaposliti na područjima od posebne državne skrbi ili otocima namijenjene su 184 stipendije.

Stipendije iznose mjesečno 500 kuna za studente u mjestu stanovanja, 700 kuna za studente izvan mjesta stanovanja i studente u domovima, te 800 kuna za studente podstanare.

Ugovori o stipendiranju sklapaju se od 1. siječnja 2003. do kraja studija, pod uvjetom da student ne ponavlja godinu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ante Simonić izjavio je da Vlada visoko cijeni znanost, što pokazuju pozitivni trendovi izdvajanja - prošle godine iz državnog proračuna izdvojeno je s rebalansom za Ministarstvo znanosti i tehnologije i Ministarstvo prosvjete i športa 1,5 milijardi kuna više nego godinu prije.

Naš je cilj da u perspektivi izdvajanja dostignu razinu razvijenog svijeta, tj. 2,5 posto bruto nacionalnog dohotka za znanost te 5-6 posto bruto nacionalnog dohotka za znanost i obrazovanje.

Upozorio je na lošu starosnu strukturu doktora znanosti u Hrvatskoj i izrazio nadu da će takvim mjerama, koje imaju strateški značaj, doći do poboljšanja te strukture.

Ministar Flego izrazio je zadovoljstvo povećanjem broja državnih stipendista, te je najavio da će Ministarstvo ove godine raspisati javni natječaj za 300 polustipendija za tehnologijska osposobljavanja u poduzećima.

Znanje i znanost temelj su cjelokupnog razvitka i mi se nadamo da smo ovim učinili značajan iskorak prema politici koja će nas približiti europskim tendencijama, rekao je Flego.

Premijer Račan odbacio je tvrdnje da je projekt "s faksa na posao" propao.

Rezultati tog paketa mjera iznad su očekivanja - u 12 mjeseci kroz njega se zaposlilo više od 21 tisuće mladih. No, taj paket ima šest različitih oblika i neki su dali lošije, a neki bolje rezultate, rekao je premijer i najavio da će uskoro javno o tome iznijeti potpune podatke.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara