Studentski izbori u stilu Sopranosa

BURA oko neregularnosti studentskih izbora na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu nije se stišala niti nakon dva dana. Za sve je, tvrde studenti koji komentiraju izbore na stranicama student.hr i biram.org, "zaslužan" Petar Bezjak, koji je lažirao izbore kako bi ostao na čelnoj poziciji zagrebačkog Studentskog zbora.

Na dan studentskih izbora 26. siječnja zbog zlouporabe prostorija rektorata na Pravnom fakultetu, a iz koje su članovi tzv. Sveučilišne izborne kontrole (SIK), odnijeli kutije s glasovima studenata PMF-a, intervernirala je i zagrebačka policija. Došla je na poziv Gorana Jerasa, nositelja liste STOP s Matematičkog odjela PMF-a, jedinog konkurenta Bezjakovoj listi START.

Prorektor Vjekoslav Jerolimov rekao je kao nitko od njega, ali niti od drugih nadležnih na fakultetu, nije zatražio nikakvu dozvolu za korištenje prostorija rektora. I da je zatražena dozvola, ne bi bila odobrena jer se glasački listići moraju prebrojavati isključivo na fakultetima, tvrdi Jerolimov.

Prema napisima na forumima, STOP je pobijedio na najbrojnijem Matematičkom odjelu, pa se sumnja da je Bezjak lažirao studentske izbore. Iz tog razloga su nestale glasačke kutije te je izbor održan u prostorijama rektora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bezjak će, ukoliko se ne ponište izbori, raspolagati s više od 10 milijuna kuna novaca iz državnog proračuna. Zanimljivo je, komentiraju studenti, da je prije izbora bilo "izglasavanje“ proračuna SZ-a za 2005-u godinu koje je zaključeno u nepuna tri dana, a sve kako bi nemali novac dobile studentske udruge koje uopće ne postoje (nisu evidentirane u upisniku  MZOS-a).

Dekan PMF-a Dragutina Feletara nakon policijske istrage najvjerojatnije će zatražiti da se izbori ponove.

Zanimljivo je napomenuti i da je sam Bezjak glasao predočivši osobnu iskaznicu, a ne studentski indeks ili x-icu, i to unatoč upozorenjima promatrača izbora. Budući da samo studenti imaju pravo glasa, predočenje indeksa ili x-ice je nužan uvjet za glasanje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara