STUDIJA: 93,5 MILIJUNA TURAKA DO 2035., A ZATIM PAD

Turska će imati 93,5 milijuna između 2030. i 2035., godine, a zatim će početi demografski pad, kazao je u ponedjeljak Attila Hanciolgu, koautor nedavno objavljenog izvješća o demografiji te zemlje čije bi članstvo, strahuje Europska unija, moglo Europi donijeti imigrantski udar.

"Stanovništvo Turske neće nikad premašiti 100 milijuna ljudi, stabilizirat će se između 93 i 94 milijuna u prvoj polovici 21. stoljeća, a zatim će početi opadati", izjavio je demograf u Istanbulu na konferenciji o stanovništvu i migracijama u Turskoj i Europskoj uniji.

Objavom rezultata studije koju je proveo Institut za proučavanje stanovništva na sveučilištu Hacettepe, znanstvenik je ocijenio da je Turska početkom 80-tih prošla razdoblje "velike demografske transformacije".

Godišnji rast turskog stanovništa iznosio je 2,28 posto 1980., a 1,45 posto od 2000-2005. (u Europskoj uniji iznosi 0,4 posto). Stopa rađanja po ženi pala je s 4,1 na 2,2 djeteta po ženi (u EU iznosi 1,5 posto) pokazala je studija koja predviđa da će tursko stanovništvo doseći vrhunac s 93,5 milijuna od 2030. do 2035.

"Broj djece po odrasloj osobi past će s dvoje na jedno (dijete) oko 2030. godine", prognozira Hanciolgu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Baran Tuncer, predsjednik Turske zaklade za zdravstvo i obiteljsko planiranje, ocjenjuje da će, ako Turska pristupi EU, upravo ta radna snaga osigurati održivost mirovina i bogatstvo Europe.

U Europi "opada stopa natalieta, produljuje se životni vijek (...) posljedica je opadanje aktivnog stanovništva a time i BDP-a (... ) a aktivno stanovništvo morat će podnijeti sve teži teret kako bi zadovoljilo potrebe starog stanovništva", kazao je Tuncer.

On je zaključio kako Europa strahuje od imigracije, ali pravo pitanje koje si treba postaviti "nije ono hoće li imigracija postojati, već u kojim će se uvjetima ona organizirati".

(Hina) xrt ysd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara