Studija: Depresija povezana s ranom menopauzom

ŽENE koje pate od depresije ulaze u prve faze menopauze mnogo prije nego što je uobičajeno, objavili su znanstvenici, upozorivši da su zato izloženije riziku obolijevanja od osteoporoze i drugih bolesti.

U izvješću bostonskih liječnika stoji je da ranija menopauza najvjerojatnije posljedica depresije i uporabe lijekova, no pravi razlog još je nepoznat.

Autor studije Bernard Harlow misli da depresija utječe na lučenje hormona, što je već zabilježeno kod žena koje boluju od post-traumatskog poremećaja.

Otkriće je bitno jer dugotrajno niska razina estrogena u takvih žena povećava rizik od gubitka koštane srži i smanjuje sposobnost nošenja djeteta onih koje se kasno odlučuju za majčinstvo.

Prijašnja istraživanja bavila su se uglavnom promjenama raspoloženja u menopauzi, no nekoliko njih upozorilo je na utjecaj depresije na rani ulazak u menopauzu, rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Istraživanje je pokazalo da depresivne žene za 20 posto izloženije riziku od tzv. perimenopauze.

Perimenopauza obično počinje u četrdesetim godinama, kada počinju promjene u menstrualnom ciklusu, a pojavljuju se napadi vrućice i znojenje.

Prelazak u menopauzu uobičajen je oko pedesete godine, no istraživanje je pokazalo da su neke žene u perimenopauzu ulazile u kasnim tridesetim, kažu autori.

Istraživanjem su bile obuhvaćene 332 žene bez i 644 s dijagnosticiranom depresijom između 36. i 45. godine života.

Harlow je istaknuo da osim osteoporoze i oslabljene seksualne funkcije, rani ulazak u perimenopauzu može uzrokovati kognitivne poremećaje i povećati rizik oboljenja od srčanih bolesti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara