STUDIJA OTKRIVA NAJBOLJU TROJNU TERAPIJU ZA AIDS

Jedna od najvećih studija u kojoj su uspoređivani razni načini liječenja AIDSa, pokazala je da je koktel AZTa, lamivudina i efavirenza najbolja trojna terapija za tu bolest, objavljeno je u časopisu New England Journal of Medicine. L

Jednu od dosad najvećih analiza šest najpopularnijih kombinacija lijekova proveli su talijanski i američki liječnici, a mogla bi pomoći liječnicima da se lakše snađu u labirintu 20 antiretrovirusnih lijekova za AIDS u Sjedinjenim Državama.

Dosad su liječnici dosljedno upotrebljavali trojnu terapiju, ali do najbolje kombinacije najčešće su dolazili putem pokušaja i pogrešaka.

Kombinacija lijekova koja se pokazala najboljom, djeluje i nakon 8 mjeseci, a podnosi je 90 posto pacijenata. Kod ostalih trojnih terapija stopa pada na 60 do 70 posto.

Ovo je prva studija koja je pokazala da je doista bitno kako se lijekovi kombiniraju, rekao je Gregory Robbins, liječnik s harvardskoga medicinskog fakulteta.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučuje koktel AZT-lamivudin-efavirenz kao jedan od četiri najbolja načina liječenja AIDS-a. Ta je organizacija za svoj cilj do 2005. odredila liječenje tri milijuna oboljelih od AIDS-a u zemljama u razvoju.

(Hina) vm dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara