Studija povezuje artritis s infarktom

ŽENE koje boluju od reumatskog artritisa dva puta su češće izloženije riziku od infarkta nego žene koje ne pate od te bolesti, objavili su znanstvenici.

Stručnjaci iz bolnice Brigham analizirali su tijekom 20 godina zdravlje više od 114.000 osoba, uključujući i 527 pacijenata koji su bolovali od artritisa.

Rezultati, objavljeni u časopisu Američkog kardiološkog društva, upućuju na moguću povezanost artritisa i infarkta.

´Liječnici i pacijenti morali bi u artritisu prepoznati znak povećanog rizika od infarkta´, rekao je dr. Daniel Solomon.

´Naša studija, najveća te vrste dosad, upozorava na važnost prevencije srčanih bolesti kod artritičnih bolesnika´, dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Oko 2,1 milijuna Amerikanaca boluje od reumatskog artritisa, autoimune bolesti koju karakteriziraju teške upale, dok je srčana bolest vodeći uzrok smrti Amerikanki.

Istraživanje je pokazalo da reumatične žene dva puta češće doživljavaju infarkt od žena koje ne boluju od artritisa. Kod onih, koje uz to pate i od srčanih bolesti najmanje 10 godina, rizik je tri puta veći.

Studijom nisu potvrđene veze između artritisa i moždane kapi.

Po Solomonovim riječima, istraživanja pokazuju da upale djeluju kao katalizatori obiju bolesti.

´Ako je tako, budućim istraživanjima treba ustanoviti može li se ranim liječenjem artritisa protuupalnim lijekovima smanjiti rizik od infarkta´, rekao je Solomon.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara