STUDIJA: STROGE DIJETE KOD DJECE POTIČU DEBLJANJE

Djeca koja su na dijeti možda će se na kraju još više udebljati zbog promjena u metabolizmu ili zbog povećane sklonosti prejedanju nakon dijete, upozorili su liječnici. L

"Iako kontrola težine pod liječničkim nadzorom može biti korisna za pretilu djecu, naše je istraživanje pokazalo da su dijete za mnoge adolescente neuspješne te da čak mogu potaknuti debljanje", tvrde liječnici iz Brigham and Women's Hospital u Bostonu.

Studija se temelji na praćenju više od 16.000 američkih dječaka i djevojčica u dobi od 9 do 14 godina u razdoblju od 1996. do 1998., a objavljena je u časopisu Pediatrics.

Na početku istraživanja na dijeti je bilo približno 30 posto djevojčica i 16 posto dječaka.

Na temelju upitnika istraživači su otkrili da su se djeca na dijeti, unatoč većoj aktivnosti i niskokaloričnoj prehrani, više udebljala od svojih vršnjaka koji nisu bili na dijeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Djeca koja su bila na dijeti možda su se debljala jer im je metabolizam postao efikasniji pa im je za održavanje težine trebalo manje kalorija.

Ipak, veća je vjerojatnost da su se djeca debljala zato što stroge dijete ne traju dugo, a nakon njih često uslijedi prejedanje.

Istraživači tvrde da mlade pretile osobe moraju prihvatiti "umjeren način kontrole težine koji uključuje fizičku aktivnost i ne zahtijeva strogo smanjivanje broja kalorija".(Hina) dgk dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara