Studija: Za konačnu ocjenu homeopatije potrebno još istraživanja

ANALIZA znanstvenih studija o homeopatiji pokazala je da ´porota´ još nije odlučila kolika je stvarna korist od alternativne medicine homeopatije.

Razvijena koncem 18. stoljeća, homeopatija je alternativni oblik liječenja koji potiče ili provocira tjelesni imunološki sustav u borbi protiv bolesti.

Buduće studije o homeopatiji moraju biti ´bez predrasuda, ali i skeptične´, kaže dr. Wayne Jonas, znanstvenik iz američkog Samueli instituta, neprofitne medicinske istraživačke organizacije osnovane 2001. godine. Jonas i njegove kolege savjetuju pacijentima da izaberu terapiju za koju je dokazano da postiže bolje rezultate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Homeopatija je, ako se provodi točno prema uputama, vjerojatno potpuno sigurna. Ali opasnost će se pojaviti ako pacijent izabere homeopatiju na uštrb druge metode koja u specifičnoj situaciji daje bolje rezultate. Homeopatija ima smisla za pacijente ´samo ako su iscrpili poznate, učinkovite lijekove´, kazao je Jonas.

Jonas, međutim, upozorava da se homeopatiju mora bolje istražiti jer su dosadašnja istraživanja ´samo mali dio´ onoga što je potrebno da bi se potpuno razumjelo homeopatiju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara