Stupa na snagu novi Zakon o zaštiti okoliša

1. STUDENOGA stupa na snagu novi Zakon o zaštiti okoliša, usklađen s pravnom stečevinom Europske unije, priopćilo je Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.

Tzv. krovni zakon objedinjuje sve sastavnice okoliša - vodu, zrak, otpad, prirodu, kemikalije i dr. Njime prestaje vrijediti dosadašnji zakon iz 1994. godine.

Njime se uvodi sustav Strateške procjene utjecaja na okoliš, planova i programa na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini. Stvara se i osnova za promicanje održivog razvitka i omogućava da se planovi i programi donose uz poznavanje mogućih utjecaja na okoliš.

Uvodi se i "okolišna dozvola" koja će uvesti posebnu odgovornost velikih proizvodnih i energetskih sustava prema okolišu. Ona će se obnavljati svakih pet godina, ali će se moći i oduzeti te time prekinuti rad nesavjesnih.

Prenošenjem u Zakon Direktive 96/82/EZ o kontroli opasnosti od velikih nesreća prilagođava se sustav planova intervencija i sprječavanja nesreća, koje uključuju opasne tvari, sustavu kakav poznaje Europska unija.

Novi Zakon o zaštiti okoliša donosi i modernizaciju praćenja stanja u okolišu i informacijski sustav zaštite okoliša. Također predviđa i definiranje funkcije Agencije za zaštitu okoliša i Savjeta za održivi razvitak.

V.Š.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara