Stvara se zajednička europska policijska i obavještajna politika

KONTROVERZNI prijedlog posebne grupe europskih ministara o stvaranju zajedničke politike za pitanja sigurnosti, policijskog rada, obavještajnih službi i borbe protiv terorizma iscurio je u britanske medije i podigao veliku prašinu.

Članovi takozvane Grupe budućnosti – ministri unutarnjih poslova i pravosuđa Francuske, Njemačke, Švedske, Portugala, Češke i Slovenije, sastavili su seriju prijedloga za uvođenjem zajedničke sigurnosne politike EU-a. Grupa radi godinu dana, a svoje izvješće je završila prošli mjesec i trebala bi ga uskoro službeno predstaviti.

Sastavljeni su ambiciozni prijedlozi kao što su sastavljanje zajedničke baze obavještajnih podataka, kojima bi se mogla koristiti svaka zemlja članica. Osim toga, predloženo je osnivanje antiterorističkih centara u svakoj državi, kojima bi koordinirao SitCen, obavještajni centar u Bruxellesu. Predlaže se i standardiziranje tehnika policijskog nadzora, proširenje baza podataka, kojim bi se bazama podataka otisaka prstiju i DNA dodali i podaci dobiveni video nadzorom i materijali koje prikupljaju špijunske letjelice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predlaže se i da Europska žandarmerijska jedinica, koja trenutno djeluje u Francuskoj, Italiji, Španjolskoj, Portugalu i Nizozemskoj, postane tijelo Unije. Također bi trebalo osnovati paravojnu jedinicu koja bi se mogla raspoređivati na područjima bliskim granicama Unije.

Osim toga, naglašava se važnost stvaranja obavještajnog pakta s SAD-om. Najkasnije do 2014. trebalo bi osnovati Euroatlantsku zonu suradnje s SAD-om na poljima slobode, sigurnosti i pravde, a američkim bi vlastima po dogovoru bilo proslijeđeno mnoštvo informacija o europskim građanima. Amerikanci su i ranije pozivali na suradnju, ali ona je izostala zbog nesuglasica oko zaštite privatnosti u mnogim europskim zemljama.

F.M.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara