Stvoreni uvjeti za izgradnju digitalne baze katastarskih podataka

HRVATSKA državna geodetska uprava završila je pripreme za izgradnju digitalne baze katastarskih podataka, koju zajednički financiraju Hrvatska i Norveška.

Riječ je o liniji za skeniranje i vektorizaciju katastarskih planova, vrijednoj 4,1 milijuna kuna, jednoj komponenti CRONO GIP projekta izgradnje digitalne baze katastarskih podataka.

Cijeli je projekt vrijedan 16,5 milijuna kuna, Hrvatska sudjeluje sa 7 milijuna kuna, a Norveška, u sklopu tehničke suradnje s Hrvatskom donirala je 9,5 milijuna kuna.

Svečano predstavljanje završetka prve faze projekta za izgradnju digitalne baze katastarskih podataka te najava druge faze koja će se provoditi u svim hrvatskim županijama, održat će se sutra u Zagrebu, priopćeno je danas iz Državne geodetske uprave.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvoditelj radova, norveška tvrtka ProCaptura je Državnoj godetskoj upravi isporučila plošni skener velikog formata i pet specijalnih radnih stanica, a posebno je razvila i softver za vektorizaciju hrvatskih katastarskih planova.

Hrvatska ima 57.000 katastarskih planova, a većina njih potiče još iz vremena Austro-Ugarske. U 80 posto slučajeva ti su katastarski planovi u papirnoj formi, što ne zadovoljava današnje potrebe građana, izjavio je Hini ravnatelj Državne geodetske uprave Željko Bačić.

U proteklih 14 mjeseci Državna geodetska uprava je već skenirala 4.000 listova katastarskih planova i 3.500 listova hrvatske osnovne karte, što je bila značajna pomoć gradovima i općinama u izradi urbanističkih planova, odnosno u programima korištenja poljoprivrednog zemljišta.

Cilj projekta je katastarske podatke učiniti dostupnim korisnicima i olakšati njihovo održavanje. Provodeći program državne izmjere i katastra nekretnina te projekt sređivanja zemljišnih knjiga i katastra, Državnoj geodetskoj upravi je cilj da najkasnije do 2010. vektorizira svih 57.000 listova katastarskih planova, zaključio je Bačić.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara