SUBOTICA: BOZANIĆ POSVETIO OBNOVLJENO SVETIŠTE MAJKE BOŽJE

Zagrebački nadbiskup i predsjednik HBK i potpredsjednik Europskog vijeća biskupske konferencije Josip Bozanić predvodio je u nedjelju slavlje u svetištu Majke Božje na Bunariću kod Subotice, te posvetio novi oltar i obnovljeno svetište.

Nadbiskup Bozanić, koji je subotičku biskupiju pohodio na poziv biskupa Ivana Penzeša, svetištu i biskupiji poklonio je moći pokojnog kardinala Alojzija Stepinca istaknuvši kako se "njegovom zagovoru mogu utjecati svi vjernici subotičke biskupije koji će osjetiti milost".

Ovo staro svetište postaje sve brojnije hodočasničko mjesto Majci Božjoj, kazao je nadbiskup, podsjetivši kako je Sveti Otac ovu godinu proglasio Godinom Gospine krunice. Sveti Otac i sam je najradije hodočastio u marijanska svetišta.

Hodočašće Majci Božjoj na Bunariću i ovo euharistijsko slavlje povezuje Hrvate Subotice i Zagreba na još čvršći način, kazao je Bozanić.

"Marija je poseban božji dar čovjeku i crkvi i zato molitva krunice pomaže i oslobađa", rekao je Bozanić, te pozvao na obiteljsku molitvu krunice.

Marija povezuje ljude međusobno vjernike, katolike kao i vjernike pravoslavne crkve što je dokaz i ovo svetište koje zajednički pohode i Hrvati i vjernici pravoslavne vjere, dodao je Bozanić.

Nakon euharistijskog slavlja, Bozanić je rekao novinarima kako je "na žalost ovdje čuo da hrvatska Vlada ne želi financirati određena kulturna društva, koja su pri katoličkoj crkvi, ali zato financira niz drugih projekata". Na novinarski upit što to konkretno znači Bozanić je rekao da će sve to provjeriti kada dođe u Zagreb.

Subotički biskup Penzeš zahvalio se Bozaniću, svim hodočasnicima, predstavnicima vlade Srbije, srpske pravoslavne crkve, te veleposlaniku RH u Srbiji i Crnoj Gori Davor Božinoviću.

Rektor svetišta Majke Božje na Bunariću Andrija Kopilović, koji je u tom svetištu 35 godina, kazao je da je "presretan što je svetište obnovljeno i što tu hodočasti sve veći broj vjernika".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo svetište ima i ekumensko značenje jer se tu nalazi i pravoslavna kapelica i uz katolike hodočaste mu i pravoslavni vjernici", kazao je Kopilović.

Božinović je istaknuo kako je "današnje euharistijsko slavlje još jedna potvrda povezanosti Hrvata Srbije i Crne Gore s Hrvatskom, ali i ekumenske otvorenosti jer se ovdje susreću i katolici i pravoslavci".

Na euharistijskom slavlju i hodočašću bilo je više tisuća vjernika iz subotičkog kraja, ali i drugih država bivše Jugoslavije.

U subotičkoj biskupiji ima 350 tisuća katolika od kojih su jedna trećina Hrvati. U gradi Subotici koji će sutra slaviti svoj dan živi oko 17 tisuća Hrvata.

Svetište Majke Božje na Bunariću udaljeno je nekoliko kilometara od Subotice, a kako kažu vjernici "od pamtivijeka se tu okupljao vjernički puk i zahvaljivao na daru vode simbolu i izvoru života jer se tu nalazi jedini živi izvor u ovome kraju".

Ta voda po tvrdnjama vjernika ima čudesnu moć i brojni su je vjernici uzimali i odnosili kući. Prije euharistijskog slavlja nadbiskup Bozanić u pratnji svećenika otišao je do izvora u čijoj se blizini nalazila slika s likom Gospe od suza koja je potom u procesiji donijeta na novoizgrađeni oltar na otvorenom.

Slika je nabavljena 1969. u Sirakuzi gdje je svetište Gospe od suza. Prema predaji ona je u tom talijanskom mjestu plakala baš posljednje dane mjeseca kolovoza zbog čega se svake godine u Bunariću i slavi Majka Božja.

Zagrebački nadbiskup u ponedjeljak će se susresti sa svećenicima triju subotičkih dekanata, a tijekom poslijepodneva bit će organiziran ekumenski susret u subotičkoj biskupiji, zagrebačkog nadbiskupa s predstavnicima ostalih crkava.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara