Subotica: Emisija za Hrvate i dalje sporna

Budućnost emitiranja jedine televizijske emisije na hrvatskom jeziku u Vojvodini "Tragom hrvatskim" na Televiziji Novi Sad i dalje je neizvjesna, proizlazi iz priopćenja Hrvatskog nacionalnog vijeća u SCG (HNV), objavljenog u petak, nakon što su njegovi predstavnici dan ranije u Novom Sadu razgovarali s vodstvom TV NS.

"Nije postignuta suglasnost oko nastavka emitiranja toga programa", izjavio je tim povodom član HNV-a zadužen za informiranje Tomislav Žigmanov, i dodao da se nije se došlo do konkretnih rezultata ni kada je u pitanju sukladno rješavanje institucionalnog ostvarivanja prava hrvatske zajednice na informiranje na svom jeziku putem televizije.

"TV NS je bez ikakvih prethodnih konzultacija i eventualnog dogovora s legitimnim predstavnicima hrvatske zajednice, samostalno poduzela niz mjera i krenula u rješavanje ovoga problema", navodi se u današnjem priopćenju HNV-a i podsjeća da je ova medijska kuća podnijela tužbe protiv urednice i producenta emisije na hrvatskom jeziku "Tragom hrvatskim" koja se od listopada trebala emitirati na TV NS.

Tužba je podnesena zbog toga što su, kako se navodi, Dušica Dulić i Zvonimir Perušić navodno "plasirali neistinite informacije o TV NS koje potiču mržnju između pripadnika većinskog naroda i pripadnika hrvatske zajednice".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Tragom hrvatskim" trebala se početi prikazivati 17. listopada na TV NS ali je, ističu tuženi, vodstvo te kuće odbilo bez prethodne najave i službenog objašnjenja emitirati pripremljenu emisiju.

To je bio četvrti slučaj zabrane emitiranja neke od emisija posvećenih životu hrvatske zajednice u Vojvodini, koje su se emitirale od 2001.

Čelnici HNV-a i vodstvo TV NS, kako se navodi u priopćenju, dogovorili su se da će nastaviti razgovore o rješenju problema televizijskog informiranja na hrvatskom.

(Hina) xjsta ybr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara