Subotica: Ujedinjenjem stranaka stvoren jedinstveni politički blok za 70.000 Hrvata Vojvodine i Srbije

USVAJANJEM Deklaracije o ujedinjenju u nedjelju su se u Subotici ujedinili Demokratski savez Hrvata u Vojvodini i Hrvatski narodni savez stvorivši jedinstveni politički blok za oko 70.000 Hrvata u Vojvodini i Srbiji.

Dvije političke organizacije vojvođanskih Hrvata ujedinile su se u stranku pod imenom Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, koji će ubuduće ponovno biti jedino političko zastupničko tijelo Hrvata u Vojvodini i Srbiji.

Čelnici dviju stranaka objasnili su čin ujedinjenja potrebom da se prekine s podjelama unutar hrvatske zajednice koje su i dovele do stvaranja dva međusobno suprotstavljena politička bloka.

Današnje usvajanje Deklaracije o sjedinjenju rezultat je višemjesečnih pregovora čelnika Hrvatskog narodnog saveza i DSHV-a.

Do njih je došlo nakon prošlogodišnje smjene mr. Bele Tonkovića s mjesta predsjednika DSHV-a, koji se spominje kao glavna zapreka ranijem približavanju dviju stranaka.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za ujedinjenje jednoglasno je glasovalo svih 299 izaslanika DSHV-a i HNS-a, koji su na današnju Izbornu Skupštinu stigli iz svih dijelova Vojvodine.

Izaslanici su odbili prijedlog da se bivšem predsjedniku DSHV-a mr. Beli Tonkoviću omogući da ponovno bude član stranke, iz koje je isključen koncem prošle godine.

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini sada će biti jedina politička organizacija oko 70.000 Hrvata u Vojvodini i Srbiji.

Činu ujedinjenja prisustvovali su, među ostalima, ministar poljoprivrede Republike Hrvatske Petar Čobanković, pomoćnik ministra vanjskih poslova Svjetlan Berković i saborska zastupnica Zdenka Babić Petričević.

Oni su vojvođanskim Hrvatima obećali da će zastupati njihove interese kako u matičnoj Hrvatskoj, tako u i pregovorima s državnim organima SiCG.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara