Sučelili se kandidati na zagrebačkom terenu: Kosor imala štošta za prigovoriti Vujiću

KANDIDATI prve jedinice danas su navukli "rukavice za boks" i sučelili se uglavnom po pitanju afera koje su drmale Zagreb u ovo osjetljivo vrijeme pred izbore.

U organizaciji Večernjeg lista, Media Servisa i RTL-a, Milana Bandića i stavove SDP-a branio je Antun Vujić (iako je u jednom trenutku kazao kako nije odvjetnik gradskih vlasti), bila je tu i HDZ-ova Jadranka Kosor, koja je imala štošta za predbaciti, HNS-ova Alenka Košiša Čičin-Šain,  Mirela Bušljeta Felc iz HSP-a, i predsjednica Skupštine Grada Zagreba, inače nezavisna a odnedavno pridružena koaliciji HSS-HSLS.

Kosor: SDP u Zagrebu pogodovao mitu i korupciji protiv kojega se toliko bori

Najžešća polemika povela se oko sjednice Gradske skupštine koja nije donijela GUP u srijedu zbog nedolaska većine vladajućih. Holjevac je to objasnila time da na vrijeme nisu stigli amandmani na GUP, i dodala da "ako vladajuće većine nema, a oporba izađe - imamo cirkus".

Kosor je na to reagirala riječima da se "radilo o svojevrsnom političkom cirkusu, jer u Gradu i SDP-u nisu htjeli da se donese GUP prije izbora", i dodala da se radi o raskolu "par ekselans političara unutar stranke" između Bandićevih i Milanovićevih pristaša. Kazala je i kako je SDP u Zagrebu pogodovao mitu i korupciji protiv kojega se toliko bori, i od Zagreba napravio "grad katastrofa".

Bilo je bojkota, nije bilo bojkota

"Nemojmo se šaliti, postojao je kvorum, nego nije bilo vladajuće većine, a po statutu nije propisano da to sprečava sjednicu", kazala je HNS-ovka Alenka Košiša Čičin-Šain, koja je zatim upitala što radi DORH, kojemu je, kaže, više puta pisala po pitanju pogodovanja investitorima nauštrb javnih interesa i usluga.

Vujić kaže da nikakvog bojkota sjednice nije bilo, ustvrdivši da, ako ima korupcije u Gradu, bi se time trebalo pozabaviti Državno odvjetništvo. Kosor ih je upitala zašto se gleda u nju kada se govori o DORH-u, i ustvrdila da je ona izvršna vlast.

Tko je kriv za stanare kupske - GUP ili HEP?


Vujić i Kosor su se "zakačili" oko toga tko je kriv za stanare Kupske ulice. Kosor je kazala kako je za to kriv "loš projekt, izvođenje radova i Generalni urbanistički plan koji je dozvolio gradnju takvog jednog mastodonta u blizini obiteljskih kućica". "Krivci su GUP i Grad, i oni moraju snositi posljedice i podnijeti ostavke, jer važno je da se u gradu to više ne događa", kazala je Kosor.  Vujić je kazao kako tu nema moralne odgovornosti u Gradu, jer je krivica na državnoj firmi koja je investitor. Kazao je i kako je građevinska inspekcija također državna.

Nijedan se kandidat nije se zauzeo za premještanje Dinamovog stadiona, ali se slažu da je "rupa bez dna" kad su u pitanju investicije novca građana. Košiša Čičin-Šain je kazala kako građani ne bi više trebali "dati ni lipe". Kosor je kazala kako joj je neugodno kad ide na taj stadion, koji te takav nakon toliko godina obnavljanja, no da je protiv njegovog rušenja.

Holding: "Gubitaši" ili velika racionalizacija?

Poslovanje Holdinga i korist od njegovog osnivanja također se doživljava različito. Holjevac i Vujić tvrde da je napravljena velika ušteda stavljanjem svih gradskih firmi pod isti krov, a Kosor kaže kako su napravljeni gubici od 800 milijuna kuna, i da se broji jedino "zapošljavanje rođaka i gubici" otkad je on osnovan. Košiša Čičin Šain je kazala kako je problem Holdinga što je napravio zaduženje od oko 900 milijuna eura, plus suglasnosti i davanje jamstava, a da bi se ulagalo u športske objekte koji su se pokazali kao najveći gubitaši.

HNS-ovka je predložila da spomenik Franji Tuđmanu bude izgrađen u dijelu Zagreba koji je stvaran za njegovog predsjednikovanja, dok je HDZ-ovka kazala kako je već davno predložila Bandiću da njegov spomenik bude u centru grada, no nije dobila odgovor. Vujić je kazao da je u redu da dobije spomenik, a da o mjestu treba odlučiti za to nadležna komisija. Holjevac je kazala kako se Tuđmanovo ime uvijek zloupotrebljava u svrhu predizborne kampanje, na što ju je ispravila Kosor i podsjetila kako je to stara priča. Mirela Bušljeta Felc iz HSP-a je ustvrdila kako to nije lak posao, s čime se slaže i Čičin-Šain koja kaže da je to krvav posao.

Jedino se Kosor izjasnila da želi biti na Bandićevom mjestu


Nitko osim HDZ-ovke nije izravno rekao da bi želio postati gradonačelnik Zagreba. Vujić je rekao da se divi onome tko u tome uspijeva, jer treba biti sveprisutan u gradu. Holjevac, koja je 2005. imala ambicije za to mjesto, danas kaže kako je to teško pitanje, no da bi svakako trebalo imati predstavnika pri Vladi koji bi zastupao interese grada.

Tatjana Holjevac nije znala koji je toranj katedrale viši, pa je rekla "valjda sjeverni", iako je južni viši za metar. Kosor je pogodila cijenu karte u tramvaju, i kazala kako se zadnji puta vozila prije dvije godine. Felc nije znala koliko je puta i za koliko poskupjela voda u zadnjih godinu dana. A HNS-ovka je znala koliko Zagrepčana ima u Zagrebu, i koliko je članova njene stranke rođeno u glavnom gradu Hrvatske.

A.B.
Foto: I.L.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara