Sućut ministra Biškupića obitelji Vojina Jelića

U POVODU smrti hrvatskoga prozaika, pjesnika i publicista Vojina Jelića ministar kulture Božo Biškupić uputio je danas brzojav sućuti njegovoj obitelji.

Ministar u brzojavu ističe da će Jelićevo djelo ostati upisano u hrvatsku književnu baštinu, da je bio autor jake dokumentarističke osobnosti koji je u svojim djelima prožimao doživljaje iz ratnih zbivanja kojima je i sam bio svjedokom.

Vojin Jelić (Knin, 1921.) preminuo je u Zagrebu 19. prosinca, a posljednji ispraćaj obavljen je jučer na zagrebačkom Krematoriju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Jelić pripada istaknutim pripovjedačima poratne hrvatske proze, osobito onoga njezina dijela koji se bavio ruralnom, folklornom tematikom, preispitujući djelovanje mita, posebno u kulturi Srba u Hrvatskoj.

Pisao je o ljudima sa škrtoga kamenjara kninskog dijela dalmatinskog zaleđa. Tradicionalnim, realističkim, narativnim tehnikama primjerenima takvoj prozi, kako ističe književna kritika, Jelić je umio pridodati modernističke postupke kolažiranja, kadriranja i fragmenitranja.

Najvažnija su mu djela roman "Anđeli lijepo pjevaju" (1953.), zbirke novela "Ljudi kamenjara", "Limeni pijetao" i "Gorki bajami" i druga.

U posljednjoj knjizi "Pogledaj svoje ruke" (1996.), u prozno-dokumentarističkoj formi tretira "srpsko pitanje" nakon uspostave samostalne Republike Hrvatske.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara