Sućut ministra kulture obitelji slikara Marijana Kolesara

MINISTAR kulture Antun Vujić uputio je danas izraze sućuti u povodu smrti hrvatskoga slikara i grafičara Marijana Kolesara, umjetnikovoj obitelji i Hrvatskom društvu likovnih umjetnika.

"Umjetnički dar i vještina ovoga hrvatskog i europskog slikara desetljećima su podjednako osvajali likovnu kritiku i publiku, a životni i stvaralački entuzijazam pretočen je u djela originalnoga i snažno pulsirajućega likovnog izraza", ističe na početku brzojava sućuti ministar.

Napominje da za Marijana Kolesara slikarstvo nije bilo poziv oblikovan akademskim obrazovanjem, niti utjecajima minulih stilova - bio je to životni poriv kojemu se predao iskrenom strašću, potpuno osobnog udjela i prepoznatljiva izraza.

"Hrvatsku likovnu scenu napustila je iznimna i plemenita stvaralačka osobnost, no ostao je izvanredan umjetnički opus, koji će se pamtiti i kome će se vraćati kako domaća, tako i inozemna kulturna javnost", ističe u brzojavu ministar.

Marijan Kolesar (1936.), arhitekt, slikar i grafičar, iznenada je umro 5. ožujka u Antwerpenu. Studij arhitekture završio je u Zagrebu, a u Antwerpen odlazi polovicom šezdesetih godina.

U proteklih 40 godina izlagao je uglavnom u Belgiji, Francuskoj, a predstavljao se i hrvatskoj likovnoj publici. Najomiljeniji Kolesarovi motivi bili su pejsaži, vedute i aktovi.

Prije smrti Kolesar je pripremao retrospektivnu izložbu u Klovićevim dvorima, uz pomoć povjesničara umjetnosti Nikole Albanežea, jednoga od najboljih poznavatelja njegova opusa.

Pokop Marijana Kolesara bit će 14. ožujka u 15 sati na zagrebačkom Mirogoju, a komemoracija u Muzeju "Mimara" u 12 sati.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara