Sućut ministra Vujića u povodu smrti slikara Slavka Šohaja

U POVODU smrti velikog hrvatskog slikara Slavka Šohaja ministar kulture Antun Vujić poslao je večeras brzojav sućuti gospođi Šohaj.

´Zavidan slikarski opus ovoga umjetnika, neumorno stvaran sedam desetljeća, trajno je obilježio hrvatsku likovnu scenu´, ističe u brzojavu ministar Vujić.

´Zagrebački đak i Becićev student svoj je stvaralački izričaj oblikovao samostalno, postojano se opirući utjecajima velikih slikarskih mijena. Šohaj se okušao u svim slikarskim žanrovima mrtvim prirodama, portretima, sakralnim temama vjeran pravcu koji je od početka zacrtao´, spominje u brzojavu Vujić. Dodao je da je Šohaj stvorio osebujan stil u kojemu je likovna kritika već zarana vidjela tipičnog predstavnika poetskog realizma, naglašenog kolorizma i intimističkog ozračja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
´Predano je stvarao do posljednjeg dana života, a svojom je pojavom obilježio, ne samo likovnu, već i cjelokupnu scenu Hrvatske i jedan je od posljednjih umjetnika s kojim je živio duh staroga Zagreba.´

Vujić je podsjetio da je Šohaj bio umjetnik kojemu su priznanja iskazivali, ne samo domaći, već i inozemni likovni kritičari. ´Razumljiv je stoga u ovom času naš ponos što je Slavko Šohaj bio dijelom naše umjetničke stvarnosti i tim je veće naše poštovanje s kojim ga ispraćamo´, stoji u brzojavu sućuti ministra Vujića gospođi Hedi Šohaj.

Doajen hrvatskog slikarstva Slavko Šohaj umro je jučer u Zagrebu u 95. godini.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara