SUĆUT PREDSJEDNIKA MESIĆA OBITELJI IVANČEVIĆ

Predsjednik Republike Stjepan Mesić poslao je brzojav sućuti obitelji profesora Radovana Ivančevića u kojem ističe kako Hrvatska nije izgubila samo jednog od najsvestranijih i najuglednijih povjesničara umjetnosti, nego i intelektualca koji je sav svoj profesionalni ugled uložio u borbu za građansku i europsku Hrvatsku. L

Predsjednik Mesić ističe kako se Radovan Ivančević odlikovao intelektualnim integritetom i snagom zahvaljujući kojoj se u svakom sustavu svojim znanjem koristio za obranu hrvatske kulturne baštine od svih vrsta devastacije.

"Kao intelektualac, odrastao pored Trga žrtava fašizma u doba Drugoga svjetskog rata, Ivančević nije zaboravio kuda vodi netolerancija. Bio je među prvima koji su glasno progovorili protiv zloporabe domaće povijesti i umjetnosti. Za obnovu Starog mosta u Mostaru zauzimao se od dana njegova rušenja beskompromisno i s istim žarom s kojim je u svijet slao prosvjede u vrijeme kada su razarani Vukovar i Dubrovnik ili granatirana šibenska katedrala."
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegova djela, stotine znanstvenih studija, monografije i mnoge televizijske emisije o hrvatskoj likovnoj baštini golem su doprinos hrvatskoj povijesti umjetnosti i širenju znanja i poznavanja domaćega povijesnog i umjetničkog naslijeđa, ističe se u brzojavu.

"Odlazak profesora Radovana Ivančevića s hrvatske kulturne scene neprocjenjiv je gubitak i za sve nas koji smo njegovo djelo i njega samoga veoma cijenili", stoji u brzojavu predsjednika Mesića obitelji Ivančević.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara