Sud BiH donio presude osumnjičenima za terorizam

TROJICA muškaraca osumnjičenih za terorizam u srijedu su na Sudu Bosne i Hercegovine osuđeni na dugogodišnje zatvorske kazne, prenose bosansko-hercegovački mediji. Odvjetnici osuđenih smatraju da su kazne previsoke i najavljuju žalbe.

Švedski državljanin Mirsad Bektašević osuđen je na 15 godina i četiri mjeseca, Abdulkadir Cesur, državljanin Danske, osuđen je na 13 godina i četiri mjeseca, a bosansko-hercegovački državljanin Bajro Ikanović na osam godina zatvora.

Sva trojica su prema presudi krivi za djelo terorizma čiji je cilj trebao biti iznuđivanje povlačenja međunarodnih vojnih snaga iz Iraka i Afganistana.

U obrazloženju presude navedeno je da su Bektašević i Cesur u Sarajevo došli s namjerom počinjenja terorističkih djela na teritoriju BiH ili neke druge europske države. Ikanović je optužen za suučesništvo u njihovim namjerama, odnosno za nabavku eksploziva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjedavajući sudskog veća Mirza Jusufović u obrazloženju presude naveo je da iako sam teroristički čin nije počinjen, činjenica da je u stanu kojim su se optuženi koristili pronađen eksploziv, jest dovoljno jasna za donošenje dosuđenih zatvorskih kazni.

Četvrtookrivljeni u slučaju Senad Hasanović osuđen je na dvije godine i šest mjeseci zatvora, a kazna mu je određena zbog nedozvoljenog držanja oružja i eksplozivnih tvari.

Odvjetnici osuđenih terorista nakon izricanja presude izrazili su stav prema kojem su dosuđen kazne previsoke i neutemeljene. Stav pravdaju činjenicama kako nije počinjen nikakav zločin te da nema nikakve kolateralne štete, dodajući da je presuda donijeta pod općim utjecajem okolnosti koje u svijetu vladaju vezano uz terorizam.

I.K.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara