Sud BiH odlučio izručiti Gudurića Hrvatskoj

Sud BiH odlučio izručiti Gudurića Hrvatskoj

Tekst: V.Š.
Foto: MUP

SUD BiH donio je odluku o izručenju Bojana Gudurića Hrvatskoj.

Odvjetnik optuženika za ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića rekao je da mu je odluka o izručenju dostavljena i da vjeruje da će on biti izručen početkom sljedećeg tjedna, iako mu 18-dnevni pritvor istječe ovog vikenda.

"Nećemo se žaliti, jer je baš to ono što moj klijent želi", rekao je Slavko Aščerić za HTV.

Ministar unutarnjih poslova BiH Sadik Ahmetović rekao je prije nekoliko dana u Zagrebu da će Gudurić najvjerojatnije biti izručen Hrvatskoj, ali se čekala odluka Suda BiH, koja je u srijedu i donesena. Sada njegovo izručenje treba potvrditi ministar pravosuđa Bariša Čolak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gudurić je, nakon što se predao banjalučkoj policiji, prihvatio skraćeni postupak za izručenje te je smješten u sarajevski ekstradicijski pritvor. Međutim, za Gudurićem je tjeralicu raspisala i Srbija, gdje je pravomoćno osuđen na četverogodišnju zatvorsku kaznu zbog razbojstava i drugih kaznenih djela.

Gudurić: Nisam kriv!

Gudurić je osumnjičen da je sudjelovao u pripremama za Pukanićevo ubojstvo, a navodno je bio zadužen da snajperom upuca žrtvu u slučaju da eksploziv koji je optuženi Željko Milovanović na mopedu dovezao u dvorište Nacionala zakaže. Na snajperu koji je policija kasnije pronašla pronađeni su njegovi otisci prstiju, ali on tvrdi da nije kriv te da su na pušci nađeni njegovi otisci zato što ju je dirao na jednoj zabavi u Sloveniji.

Amir Mafaljani, Slobodan Đurović te Robert i Luka Matanić uhićeni su sedam dana nakon ubojstva te protiv njih traje proces na Županijskom sudu u Zagrebu. Milovanovića je sredinom prošle godine uhitila srpska policija. Premda je hrvatski Vrhovni sud odlučio da će mu se suditi kod nas, on neće biti izručen Hrvatskoj, već će mu se suditi u odsutnosti. Za Pukanićevo i Franjićevo ubojstvo sudit će mu se i u Beogradu, zajedno s Milenkom Kuzmanovićem i Sretenom Jocićem.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara