Sud donio novo rješenje u istrazi protiv Brajše zbog utaje poreza

IZVANRASPRAVNO vijeće zagrebačkog Županijskog suda ukinulo je rješenje o pokretanju istrage protiv bivše ravnateljice Caritasa Zagrebačke nadbiskupije Jelene Brajše zbog utaje poreza. Predmet je vraćen na ponovno odlučivanje istražnom sucu, koji je navodno ponovno donio istu odluku.

Istražni sudac Županijskog suda u Zagrebu Boris Ivančić pokrenuo je, podsjećamo, istragu protiv Jelene Brajše, nakon što je početkom mjeseca ožujka to zatražilo Općinsko državno odvjetništvo.

Bivša ravnateljica Caritasa Zagrebačke Županije, koju je kardinal Bozanić pretprošle godine razriješio dužnosti nakon izbijanja skandala sa seksualnim zlostavljanjem Caritasovih štićenika, osumnjičena je da je državni proračun oštetila za čak 2,7 milijuna kuna, tako što je godinama izbjegavala platiti porez i doprinose za tu ustanovu.

Brajšin je odvjetnik, Silvije Degen, nakon zahtjeva Općinskog državnog odvjetništva za istragom o financijskim malverzacijama u Caritasu, rekao da njegova klijentica nije mogla biti kriva, jer u razdoblju za koje se tereti, dakle od početka 2001. do kraja 2004. kao ravnateljica Caritasa nije vodila poslovne knjige za obračunavanje poreza i doprinosa.

Međutim, tužiteljstvo sumnja da je Brajša davala djelatnicima računovodstva naloge da se porez i doprinosi ne plaćaju u potpunosti, čime je "uštedila" Caritasu milijunski iznos, na štetu države.

Još u srpnju 2005. godine, nakon što su mediji pisali o nezakonitom stjecanju imovine tadašnje ravnateljice Caritasa, pokrenute su predistražne radnje protiv Jelene Brajše. Godinu dana kasnije Porezna je uprava otkrila nepravilnosti u plaćanju državnih davanja od strane Caritasa, zbog čega je tužiteljstvo za Caritas zatražilo stroži nadzor od policije i porezne inspekcije.

U ožujku prošle godine je i sam Kaptol priznao da postoje "propusti u financijskom i knjigovodstvenom poslovanju", ali nije bilo riječi o pronevjeri. Brajša je smijenjena tek nakon afere sa zlostavljanjem štićenika, a službeno objašnjenje ovog poteza Kaptola bilo je njezino loše zdravlje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara