Sud Jovanki Broz vraća bisere, dijamante, šahovske komplete od slonovače...

Foto: Arhiva

PRVI osnovni sud u Beogradu trebao bi uskoro odlučiti kako će vrijedna imovina i osobni predmeti Josipa Broza Tita biti podijeljeni između njegove udovice Jovanke, sinova i unuka, piše srpski Press.

Jovanki Broz trebao bi pripasti veliki dio dragocjenosti, najviše zlatnog nakita, briljanata, dukata, umjetničkih slika, kao i biserne ogrlice u dužini od čak osam metara, čak i jedna zlatna kočija.

Jovanka Broz je, naime, još 1984. podnijela sudu spisak  s njezinom imovinom koju potražuje iz Brozove rezidencije u Užičkoj 15, muzeja "Matija Gubec", Kuće cvijeća, Brijuna...

Postupak pred osnovnim sudom je u prekidu jer je Titov sin Žarko preminuo, pa je sud poslao poziv njegovoj djeci Jošku, Zlatici i Svetlani Broz. Nekadašnji Jovankin odvjetnik kazao je za Press kako je država konačno sastavila pravi spisak imovine.

Većina imovine koju je 2002. popisala Komisija Savezne vlade ući će u ukupno nasljedstvo koje bi Brozovi nasljednici trebali podijeliti. Komisija je upisala biserne ogrlice ukupne dužine više od osam metara, dukate, zlatne kuglice, zlatne tabakere, ogrlice u više redova s dragim kamenjem i briljantima.

Slijede zlatnici, kutije okićene briljantima i razno drugo drago kamenje. Tu su i šahovski kompleti od slonovače, stilski namještaj, oko 30 slika jako poznatih slikara. To su samo neke od stvari na službenom spisku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara