Sud na Floridi obradovao vodeće duhanske tvrtke

Sud na Floridi obradovao vodeće duhanske tvrtke

VRHOVNI sud američke savezne države Florida donio je presudu kojom se potvrđuje odluka žalbenog suda na temelju koje je oborena jedna od financijskih "najtežih" presuda u povijesti američkog pravosuđa.

Originalna presuda je donesena 2000. godine, a njom je vodećim duhanskim tvrtkama - "Philipu Morrisu", "RJ Reynoldsu", "Lorillard Tobaccou", "Brownu & Williamsonu" i "Liggettu" naređeno da isplate 145 milijardi dolara u poseban fond za žrtve raka pluća i drugih bolesti čiji je uzročnik pušenje.

Tužbu protiv tvrtki su pokrenuli borci protiv pušenja, a u njoj tvrdili da su duhanske tvrtke namjerno skrivale podatke o štetnosti pušenja od javnosti, odnosno potencijalnih kupaca svojih proizvoda.

Duhanske tvrtke su se žalile na presudu, a žalbeni sud je presudio u njihovu korist 2003. godine, ustvrdivši da je presuđena svota bila "pretjerana".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrhovni sud Floride je, pak, zaključio kako je niži sud pogriješio prilikom rješenja kojim se kao tužitelji navode 300.000 - 700.000 stanovnika Floride čije je zdravlje narušeno posljedicama pušenja.

Vijest o presudi je na američkim burzama dovela do rasta dionica duhanskih tvrtki.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara