Sud naložio Vladi da za osam dana preda dokumente odvjetnicima Ante Gotovine

Zagrebački Općinski sud naredio je Vladi da u roku osam dana odvjetnicima haškog optuženika generala Ante Gotovine preda dokumente poslane Haškom sudu, na što Vlada u roku od osam dana može podnijeti žalbu.

Zagrebački Općinski sud odredio je jučer ovrhu na temelju zahtjeva Gotovininih odvjetnika radi izvršenja djelomične ovršne presude istog suda po kojoj je Vlada trebala odmah predati dokumente koje je poslala u Haag u vezi optužnice za ratni zločin protiv odbjeglog generala Gotovine.

Ovrha je određena nakon što Vlada nije predala dokumente jer se na djelomičnu presudu žalila zagrebačkom Županijskom sudu, iako prema presudi žalba nije odgađala predaju dokumenata.

Vlada je odbila predati dokumentaciju, tvrdeći da bi time nastala nepopravljiva šteta, pa je umjesto toga predložila da se dokumentacija zadrži u sudskom pologu do pravomoćnosti presude, odnosno dovršetka žalbenog postupka. Žalila se, među ostalim, jer u presudi nije pisalo tko su Gotovinini branitelji kojima treba predati dokumentaciju.

Općinski sud odbio je međutim taj prijedlog Državnog odvjetništva kao Vladinog zastupnika, uz obrazloženje da po Zakonu o upravnim sporovima, po kojem se vodi postupak zbog nezakonite radnje protiv Vlade, ne postoji mogućnost otvaranja sudskog pologa. Nakon te odluke Sud je Vladi vratio dokumente koje je, zajedno sa žalbom na djelomičnu presudu, poslala na polog.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sudsku odluku kojom se odbija otvaranje sudskog pologa za dokumente koje mora predati, vlada se može žaliti u roku od 15 dana.

Djelomičnom presudom, kao i rješenjem o ovrsi, Vlada bi Gotovininim odvjetnicima morala predati 77 dokumenata dostavljenih Haškom sudu u rujnu 1995. i još neke dokumente poslane u veljači 2003.

Zamjenik glavnog državnog odvjetnika Jozo Jurčević kazao je danas Hini da moguće žalbe na ovrhu i odbijanje prijedloga za sudski polog ovise o nalogu Vlade koji će dobiti putem njenog Ureda za suradnju s međunarodnim sudovima.

(Hina) ggrb so

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara